Frågor

Vad ar en Elkraftingenjor?

Vad är en Elkraftingenjör?

Som elkraftingenjör kan du arbeta med projektering av nya elproduktions- och distributionsanläggningar. Det kan vara allt från vatten- och vindkraftverk till småskaliga produktionsanläggningar eller anläggningar och nät i hela distributionskedjan av energin.

Varför läsa till ingenjör?

Civilingenjörsexamen ger dig kunskaper att jobba med att planera och bestämma hur framtidens teknik ska se ut. En civilingenjör jobbar ofta i ledande funktioner som projektledare med ett helhetsperspektiv. Samtidigt kan civilingenjörer bli mycket specialiserade inom ett mindre kunskapsområde.

Hur länge pluggar man till elingenjör?

Utbildningsbakgrunden bland de ingenjörer som arbetar med elkraft och energi varierar. Den naturligaste vägen till yrket är att gå en civil- eller högskoleingenjörsutbildning inom exempelvis energi- eller elektroteknik. För att bli högskoleingenjör krävs tre års studier, för civilingenjör krävs fem år.

Hur mycket tjänar en el ingenjör?

43 300 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad jobbar en Elkraftsingenjör med?

Som elkraftsingenjör kan du arbeta med elkraftssystem och elanläggningar där du driftsätter, effektiviserar, optimerar och underhåller dem. Du kan arbeta både med nya och äldre utrustningar och anläggningar inom elkraft och jobbar alltid utifrån gällande regelverk och föreskrifter, med målet att skapa hållbar energi.

Hur blir man Elkonstruktör?

Du kan läsa till elkonstruktör på distans eller fysiskt på plats och utbildningar ges på flera olika orter i Sverige. Elkonstruktörutbildningar är mellan ett till tre år långa med möjlighet till olika studietakt, men vanligtvis sträcker sig utbildningar i två år (400 YH-poäng).

Är det värt att plugga till civilingenjör?

En civilingenjörsutbildning ger enligt den beräkningen en avkastning på 12 procent. Det kan jämföras med läkarutbildningen som med en avkastning på 13 procent är den utbildning som ger högst lönsamhet på investeringen. Högskoleingenjör ger en avkastning på 11 procent, medan snittet för en akademiker är 8 procent.

Vad behöver man för att bli elingenjör?

För att bli en auktoriserad besiktningsingenjör krävs minst 5 års mångsidig praktisk erfarenhet som elektriker kompletterat med elingenjörsutbildning. Utbildningen ”Elingenjör – Elkonstruktör, 400 YH-poäng” som Yrkeshögskolan Syd erbjuder kompletterar gymnasiets elprogram med det innehåll som Elektriska Nämnden kräver.

Vad gör en Elprojektör?

Efter utbildningen kan du jobba som arbets-, serviceledare inom elinstallationer, som CAD-ritare och elkonstruktör. Du leder projekt och du upprättar kontrakt och offerter samt genomför lönsamhetskalkyler.

Hur mycket får man i lön som elektriker?

Lön elektriker 2022

  • 1:a året i yrket: 19 140 kr.
  • 2:a året i yrket: 23 809 kr.
  • 3:e året i yrket och därefter: 26 980 kr.
  • Servicemontör: 28 710 kr.
  • Tekniker: 29 359 kr.
  • Lärling 1-720 timmar: 15 276 kr.
  • Lärling 721 – lärlingstidens slut: 17 691 kr.

Share this post