Rekommendationer

Far man sparken om man hamnar i fangelse?

Får man sparken om man hamnar i fängelse?

Vad gäller frånvaro för avtjänande av fängelsestraff, leder inte heller detta automatiskt till avsked utan en bedömning måste göras i varje enskilt fall. Man måste ta hänsyn till bland annat arbetstagarens arbetsuppgifter, hur hen har skött dessa och till arbetsgivarens möjligheter att anställa en vikarie för honom.

Får arbetsgivare reda på brott?

Arbetsgivaren får endast anteckna att ett registerutdrag har visats. Du får alltså inte spara eller kopiera ett utdrag. Utdraget visar en anteckning om att personen finns i belastningsregistret. Det visar däremot inte vilket brott eller påföljd personen har fått.

Vad händer med jobbet vid fängelsestraff?

Generellt anses frånvaro på grund av fängelsestraff inte utgöra en grund för uppsägning utan det avgörs med hänsyn till vilket arbete du har och arbetsgivarens möjlighet att ersätta ditt arbete under din frånvaro vilket motsvaras av annan frånvaro t. ex. sjukdom etc.

Hur lång tid tar det innan man blir dömd?

Har du dömts till fängelse får du en kallelse från Kriminalvården där det står när och till vilken anstalt du ska inställa dig. Normalt ska du börja avtjäna ditt straff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas.

Är brott grund för uppsägning?

Sammanfattningsvis måste det vid brott som sker utanför arbetet föreligga tungt vägande skäl för att arbetsgivaren ska säga upp dig. Vidare måste arbetsgivaren innan uppsägning pröva om situationen går att lösa genom en omplacering på arbetsplatsen (7 § andra stycket lag om anställningsskydd).

Kan arbetsgivare se belastningsregistret?

Arbetsgivaren har rätt att själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med eller inom följande yrkeskategorier: psykiatrisk sjukvård. vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. vård av barn och ungdomar.

Frånvaro på grund av avtjänande av fängelsestraff anses visserligen inte innebära att arbetstagaren utan giltig anledning åsidosätter sin arbetsskyldighet men kan ändå inte likställas med frånvaro på grund av sjukdom eller lagstadgad rätt till ledighet.

Share this post