Allmänning

Vilka svenska lagar som styr insatser for personer med psykiska funktionsnedsattningar?

Vilka svenska lagar som styr insatser för personer med psykiska funktionsnedsättningar?

Det finns två två viktiga lagar som gäller när kommuner ska ge stöd till personer med funktionsnedsättning: Socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Du som behöver stöd från samhället kan vända dig till Socialtjänsten i din kommun eller stadsdel.

Kan man få beviljat insatser från LSS och SoL samtidig?

Vidare ska kommunen inrätta bostäder med särskild service för de som behöver sådan bostad (5 kap. 7 § tredje stycket SoL). Personer med funkt- ionsnedsättning kan ansöka om insatser enligt SoL, och vissa av dem har dessutom rätt till insatser enligt LSS.

Under vilka lagar lyder de med funktionsnedsättning?

Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten och ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

https://www.youtube.com/watch?v=V_Rb3Cp9ubE

Vilka insatser är vanliga?

De tre vanligaste insatserna är kuratorsstöd, psykologstöd och samordning av myndighetskontakter. Insatsen ges sällan utifrån LSS, utan ofta får den enskilde sin habilitering utifrån hälso- och sjukvårdslagen, HSL. Då kan även andra yrkeskategorier som logopeder och arbetsterapeuter ge stöd.

Vilka personer är målgruppen för LSS?

LSS-personkrets delas in i tre grupper

  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Personer med betydande begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Vilken lag ger stöd till människor med funktionsnedsättning?

Om du har en omfattande funktionsnedsättning har du rätt att ansöka om stöd för att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Det är syftet med Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Vilka kommunala stödinsatser kan man få om man har ett barn med autism?

Socialt stöd från kommunens socialtjänst Personer med autismspektrumtillstånd har rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Personer som har stöd enligt LSS har också rätt att få en individuell handlingsplan där alla stödinsatser ska samordnas.

Vad är skillnaden på SoL och LSS?

Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp enligt två lagar – Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Vem har rätt till LSS?

Innan kommunen kan fatta beslut om en insats enligt LSS behöver socialtjänsten få in en ansökan om insats. Socialtjänsten gör sedan en utredning som ligger till grund för ett skriftligt beslut. Den enskilde bör få möjlighet att vara delaktig genom hela processen och i hur insatserna utformas.

Vem beviljar LSS?

Det kan både kommunen och regionen göra. Om det finns två planer ska de samordnas om du ger ditt samtycke. Om du redan har stöd enligt LSS, men saknar en plan, kan du när som helst begära att få en sådan. Den tas fram av den i kommunen som ansvarar för beslut om dina LSS-insatser.

Share this post