Rekommendationer

Vad har Specialkosterna for syfte?

Vad har Specialkosterna för syfte?

Proteinreducerad kost 40 gram Proteinreducerad kost är avsedd för patienter med en fortskridande njursjukdom och för de som har symptom på uremi (förhöjd halt av urinämne i blodet, urinförgiftning). Mängden protein per dag är 40-42 gram.

Vad finns det för olika specialkost?

Specialkost. Specialkost definieras som mat vid specifika sjukdomstillstånd. Glutenfri kost, laktosreducerad kost, proteinreducerad, dialyskost och fettreducerad kost är exempel på specialkost [2]. För ordination av specialkost krävs alltid att medicinsk diagnos fastställts som motiverar val av aktuell specialkost.

Hur får man läkarintyg till skolan?

En skola kan dock inte kräva ett läkarintyg. Skolans huvudman ska ta ställning om frånvaron ska bedömas som giltig eller ogiltig utifrån det underlag skolan fått fram i sin utredning av orsaken till frånvaron.

Vad innebär Önskekost?

Specialkost är inte samma sak som dietkost. Du kan bara få specialkost om du har en läkarordination. Önskekost är till för patienter med mycket speciella sjukdomstillstånd. Till dessa patienter kan vårdpersonalen beställa önskekost, som är anpassad efter patientens egna önskemål.

Får man äta i klassrummet?

Grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan I skollagen står det att eleverna i grundskolan erbjudas näringsriktiga skolmåltider. I gymnasieskolan finns det däremot inget krav på att det ska serveras skolmåltider, även om de flesta kommuner och skolor ändå väljer att göra det.

När kan skolan kräva sjukintyg?

Ibland kan skolan vilja att du lämnar in ett läkarintyg som visar att du har varit sjuk. Om skolan godkänner din sjukfrånvaro får du behålla bidragen från CSN. Om du inte sjukanmäler dig eller om du inte kan styrka din sjukfrånvaro när skolan ber om det kan din frånvaro räknas som ogiltig. Då kan dina bidrag påverkas.

Vem ansvarar för skolmaten?

Kommunen eller styrelsen beslutar. Det är kommunen eller styrelsen för den fristående skolan som beslutar om vilken mat som ska serveras och hur serveringen ska gå till. I många kommuner har man en gemensam matsedel som följs i alla skolor, medan det på andra ställen är varje skola som får bestämma sin matsedel.

Share this post