Blogga

Far man neka mammaledighet?

Får man neka mammaledighet?

När kan en arbetsgivare neka föräldraledighet? Utgångspunkten är alltså att man som arbetstagare har rätt att vara föräldraledig de perioder då man behöver det, under förutsättning att det sker i enlighet med reglerna i lag och kollektivavtal och det inte innebär en påtaglig störning i verksamheten för arbetsgivaren.

Har man alltid rätt till föräldraledighet?

Arbetsgivaren behöver inte bevilja din föräldraledighet utan det räcker med att du meddelar att du ska vara föräldraledig. Det kan du förslagsvis göra genom att skriva e-post eller ett brev minst två månader före föräldraledighetens början.

Har arbetsgivaren rätt att neka föräldraledighet?

En arbetstagare har som förälder rätt till ledighet från sin anställning enligt denna lag. Föräldraledighetslagen slår också fast att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten. Förbudet beskrivs i 16 §.

Hur lång tid innan måste man ansöka om föräldraledighet?

Som huvudregel gäller följande: Du har rätt att vara helt ledig till dess att barnet är 18 månader. Efter det får du vara ledig med föräldrapenning upp till det att barnet fyller åtta år eller vid den senare tidpunkt då barnet har avslutat första skolåret. Detta gäller oavsett hur länge du har varit anställd.

Kan arbetsgivare neka deltid föräldraledighet?

Din arbetsgivare kan neka dig föräldraledigheten, men bara om det orsakar en påtaglig störning i verksamheten. För föräldraledighet gäller föräldraledighetslagen (1995:584), och kollektivavtal. Enligt 6 § har du rätt att vara föräldraledig på deltid, och 14 § föreskriver hur ledigheten ska förläggas.

Kan arbetsgivaren kräva att man tar ut föräldrapenning?

Om du behöver visa för arbetsgivaren att du tar ut hel föräldrapenning kan du få ett intyg från försäkringskassan. Är du föräldraledig mer än 1 år tänk på att efter 1 års ledighet ta ut hel föräldrapenning för att behålla din sjukpenninggrundade inkomst.

Share this post