Frågor

Vilka utbildningsanordnare maste dokumentera arbetet med aktiva atgarder?

Vilka utbildningsanordnare måste dokumentera arbetet med aktiva åtgärder?

Vad innebär att utbildningsanordnare ska dokumentera arbetet med aktiva åtgärder? Alla skolor, högskolor och andra utbildningsanordnare som omfattas av kraven på aktiva åtgärder ska dokumentera sitt arbete.

Hur ofta gör man lönekartläggning?

Alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år. Syftet är att se till att arbetsplatsens löner är jämställda. Här förklarar vi vad lagen kräver av en lönekartläggning.

När måste man göra en lönekartläggning?

Alla arbetsgivare ska varje år göra en lönekartläggning. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Är man 10 eller fler anställda ska allt arbetet med lönekartläggningen dokumenteras skriftligt. Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum.

Vilka ingår i lönekartläggning?

Kortfattat handlar det om att lönekartläggningen ska innehålla följande delar:

  • Bestämmelser och praxis om löner.
  • Löneskillnader vid lika arbete.
  • Löneskillnader vid likvärdigt arbete.
  • Kvinnodominerat arbete och arbete som inte är kvinnodominerat.
  • Högre värderat och lägre lönesatt kvinnodominerat arbete.

Vem ansvarar för lönekartläggning?

Alla arbetsgivare ska genomföra en årlig lönekartläggning. Arbetsgivare som har mellan 10 och 24 anställda ska ha en årlig skriftlig dokumentation över lönekartläggningen och de åtgärder som planeras i syfte att eliminera en osaklig löneskillnad.

Varför göra lönekartläggning?

Syftet med en lönekartläggning är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Arbetsgivare har en skyldighet att arbeta för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen. Arbetet kallas i Diskrimineringslagen för aktiva åtgärder.

Vilken lag styr arbetet med lönekartläggning?

Lönekartläggning regleras i Diskrimineringslagen. Nedan gås den igenom steg för steg. Lönekartläggningsarbetet ska ske i samverkan med de fackliga organisationerna. Samverkan bör ske i alla de steg som ingår i arbetet, det vill säga från undersökning till eventuella åtgärder som behöver vidtas och uppföljning.

Är lönekartläggning offentlig?

Alla arbetsgivare med tio eller fler anställda, såväl offentliga som privata, måste varje år – innan årets slut – genomföra och dokumentera en lönekartläggning för att ta reda på om det finns löneskillnader som har samband med kön.

Share this post