Trendig

Kan en arbetsgivare neka studieledighet?

Kan en arbetsgivare neka studieledighet?

Arbetsgivaren får inte neka dig att vara ledig för studier. Men arbetsgivaren har enligt lagen rätt att skjuta upp din ledighet för studier i max sex månader. Det är bra att ge arbetsgivaren god tid att förbereda din ledighet.

Får man jobba när man är Studieledig?

Kan jag ta ett annat jobb samtidigt som jag är studieledig? Nej, såvida din arbetsgivare inte går med på det. Det beror på att din tjänstledighet grundar sig i studieledighetslagen.

Hur lång tid i förväg måste man ansöka om studieledighet?

Det finns ingen bestämd tid för när ansökan ska göras för studieledighet. Det rekommenderas dock att ansökan skickas in i god tid innan studierna börjar eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp den begärda studieledigheten.

Har man rätt till friskvårdsbidrag under tjänstledighet?

Föräldralediga, sjukskrivna och tjänstlediga Även anställda som är sjukskrivna eller föräldralediga ska – enligt Skatteverket – i princip erbjudas motion och friskvård på lika villkor som övriga anställda. De tillhör fortfarande personalen och bör i detta sammanhang bedömas utifrån den ordinarie arbetstiden.

Hur länge får man vara tjänstledig för studier Handels?

Tjänstledighet beviljas för den tid utbildningen tar. Arbetsgivaren kan skjuta på den be- gärda ledigheten i upp till sex månader. Se därför till att du har god framför- hållning med din ansökan. Då ökar dina möjligheter att få den beviljad i tid till studiestarten.

Kan man vara tjänstledig på deltid?

Du har inte rätt att vara ledig på deltid, utan bara på heltid. Under tjänstledighet får du ingen lön från din arbetsgivare, och ledigheten är inte semestergrundande. Vill du avbryta ledigheten i förtid, måste du meddela din arbetsgivare detta.

När måste man söka tjänstledigt för studier?

Om du är anställd har du laglig rätt att få tjänstledigt för studier. Du måste ha varit anställd minst sex månader i följd eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i sex månader.

Hur ansöker jag om studieledighet?

Ansökan om studieledighet bör ske i skriftlig form och bör även bekräftas skriftligt från arbetsgivaren. Du kan använda blanketten här intill, eller själv skriva en likalydande text på ett papper. Behåll gärna denna del av foldern så du vet när du lämnat in din ansökan till arbetsgivaren.

Får man friskvårdsbidrag när man är Studieledig?

Nej, studieledighet utan lön berättigar inte till ersättning.

Share this post