Frågor

Vad innebar extern rekrytering?

Vad innebär extern rekrytering?

Intern rekrytering innebär att en redan anställd medarbetare blir befordrad och får en ny tjänst som ledare. Extern rekrytering innebär att en ny medarbetare kommer utifrån och erhåller en tjänst som ledare.

Vad gäller vid intern rekrytering?

Det finns ingen generell regel eller förbud mot att arbetsgivaren ska kunna rekrytera internt. Faktum är att de flesta rekryteringar på arbetsplatser sker genom nätverkande, både internt och externt, och inte via utannonserade tjänster.

Vad menas med intern sökande?

Interna kandidater kommer oftast att se karriärmöjligheten som ett värde i sig och därför inte vara lika tuffa i förhandlingarna. En extern kandidat tenderar att pressa lönen för att tjänsten ska vara attraktiv nog att byta till. Den interna kandidaten är välkänd av företaget.

Varför rekrytera internt?

En annan viktig fördel med att rekrytera internt är att det sänder ut en signal till de anställda. – Visar man att det finns karriärvägar inom företaget får man i regel behålla medarbetare längre, om de ser att det går att gå vidare inom den egna organisationen.

Hur funkar headhunting?

I korthet handlar det om att kontakta personer som inte har sökt ett jobb aktivt. Inom många branscher har man svårt att få in tillräckligt många kompetenta kandidater bara genom att annonsera. Headhunterns uppgift blir då att gå ut och finkamma arbetsmarknaden på personer som kan vara aktuella för tjänsten.

Måste man utlysa tjänster?

Inom privat sektor finns ingen lagstadgad skyldighet att utannonsera tjänster. Inom kommun och region finns det inte heller något krav på utlysning av tjänster. Däremot har vissa kommuner och regioner policys om att vissa tjänster ska utannonseras.

Måste man lysa ut en tjänst?

Det är bara statliga lärartjänster som måste utlysas, enligt § 6 i anställningsförordningen. Många kommuner och även friskolor har dock en policy om att de flesta tjänster ska utlysas internt och ofta externt. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har ingen rekommendation om hur kommuner bör göra.

Share this post