Vad finns det för regler att ta hänsyn till när lönen sätts för olika arbetstagare?
Lönekriterier ligger till grund för din lön I Unionens löneavtal står ett antal lönekriterier . Det är punkter som ligger till grund för att bestämma löneökningen för varje individ. Lönekriterierna som används vid den individuella lönesättningen kan vara olika i olika kollektivavtal .
Hur sätts löner och andra villkor?
De flesta anställda och arbetsgivare i Sverige omfattas av kollektivavtal. Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan parterna på arbetsmarknaden, det vill säga arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden. Kollektivavtalen reglerar bland annat löner och andra ersättningar som till exempel övertidsersättningar.
Hur jobba med lönekriterier?
Här är mina råd för hur ni kan jobba fram era lönekriterier.
- Steg 1 – Ta reda på vad de centrala kollektivavtalen säger.
- Steg 2 – Bestäm hur kriterier ska gälla för olika yrkesroller.
- Steg 3 – Bestäm vilka kriterier ni ska ha.
- Steg 4 – Arbeta igenom kriterierna.
- Steg 5 – Beskriv vad kriterierna betyder.
Vem bestämmer lönerna i Sverige?
Vad baseras lönerevisionen på?
Lönesättningen i lönerevisionen baserar sig på den prestation och resultat enskild anställd uppvisat under verksamhetsåret. Därför är det viktigt att den anställda från början vet vad han eller hon förväntas prestera och uppnå och vad han eller hon kan göra för att påverka sin lön.
Vad är väl hävdat löneläge?
Väl hävdat löneläge = lönen ligger över det lönespann som gäller för de aktuella arbetsuppgifterna. Vi anser att det bara är arbetsuppgifterna och inte prestationen som ska ligga inom ramen för ”väl hävdat löneläge”.
Vad bestämmer lägsta lönen för en anställd i Sverige?
Hur låg får en lön vara? Faktiskt hur låg som helst. Sverige har ingen lag som bestämmer en miniminivå. Det är vi nästan ensamma om i Europa.
Varifrån kommer lönen?
Lön utbetalas i regel i pengar. Om lönen ej är i pengar betalas den in natura, det vill säga med olika former av varor eller tjänster. Lönekostnaden är lönebetalarens (arbetsgivarens) totala kostnader knutna till utbetalandet av en lön: själva lönen, men också sociala avgifter, skatter och liknande.
När får man sin nya lön 2021?
Löneökningar. 1 april 2021 höjs lönerna med 716 kronor. 1 september 2022 höjs lönerna med 587 kronor. Löneutrymmet fördelas individuellt och differentierat.