Trendig

Vad hander om man far boter under provotiden?

Vad händer om man får böter under prövotiden?

Om en person som haft körkort länge skulle köra lite för fort leder det oftast till böter. Men har du prövotid får du böter plus att ärendet sedan tas vidare till Transportstyrelsen. Det är inte polisen som bedömer dig annorlunda utan Transportstyrelsen som har andra regler. De kan då kräva att du gör om förarprovet.

Är det lättare att bli av med körkortet under prövotid?

Att en hastighetsöverträdelse sker under tiden då prövningstiden fortfarande löper innebär inte att körkortet lättare kan bli indraget, alltså att återkallelse av körkortet kan ske med anledning av mindre trafikförseelser. Det innebär bara att du måste göra om körkortsprovet om körkortet väl skulle bli återkallat.

Hur många böter kan man få på prövotid?

Nej. Samma regler gäller för alla bilförare. Till exempel, kör du 10 km/h för fort blir det ”bara” böter även om du innefattas av prövotiden.

Vad händer när prövotiden går ut?

Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas. För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd.

Vad händer om man kör 70 på 50 väg?

Dock nämner du att du inte har begått något trafikbrott innan, så denna bestämmelse verkar inte vara tillämplig i ditt fall. I ditt fall har du kört 70 km/h på en väg där hastighetsbegränsningen var 50 km/h. Enligt praxis anses detta som en ringa överträdelse och är troligen då inte skäl för återkallelse av körkortet.

Vilken hastighet blir man av med körkortet prövotid?

Överskridande med mer än 30 km/ h utgör inte en ringa hastighetsöverträdelse, vilket innebär att återkallelse av körkort kan ske om man kör mer än 30 km/ h från högsta tillåtna hastighet. I vissa fall kan återkallelse komma i fråga redan vid överskridande med 20 km/ h.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Share this post