Allmänning

Vad behover jag kunna for att satta lon?

Vad behöver jag kunna för att sätta lön?

När du sätter individuella löner, behöver du göra en helhetsbedömning. Bedömningen utgår från medarbetarens arbetsinsats under året. Den nya lönen ska sätts utifrån bedömningen, men ska också ta hänsyn till lönestrukturen, marknadsläget, eventuell lönekartläggning, kollektivavtal och lagar.

Vad man ska ha i lön?

Ta reda på om kollektivavtal finns på arbetsplatsen. I kollektivavtalet står till exempel lägstalönen. Du kan kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal genom att logga in på Mina sidor alternativt kontakta din sektion eller kontakta Kommunal Direkt.

Vad är lokal lönebildning?

Lönebildning är den process som bestämmer lönerna på arbetsmarknaden. Din lön är slutresultatet av en mängd olika förhandlingar och beslut på olika nivåer. Created with Sketch. Information om vad som gäller för just din lönerevision hittar du i det löneavtal som gäller på din arbetsplats.

Hur får jag reda på kollegors löner?

Statliga myndigheter På myndigheter är uppgifter om lön en offentlig handling. Det innebär att vem som helst kan begära ut uppgifter om löner från arbetsgivaren, eftersom de räknas som en allmän handling. Detta regleras i Offentlighets- och sekretesslagen 2 kap. 4 §.

Hur fungerar lönebildning?

Genom att arbeta med lönepolitiken förbättras möjligheten att använda lönen som instrument för att förändra och förbättra verksamheten, liksom möjligheten att möta medarbetarnas förväntningar på en individuell lön som sätts i samtal mellan chef och medarbetare. Medarbetarnas löner är den största budgetposten.

Vad innebär lönebildning?

Vad betyder hel lön?

Vad menas med rätt lön eller hel lön? Nivån på lärarnas arbete kan inte räknas om i ett visst antal kronor utifrån någon absolut värdering. Som hel lön kan den bara uppfattas i förhållande till andras löner och jämförelser av utbildning, erfarenhet, utmaningar, komplexitet, ansvar, arbetsinsats etc.

Share this post