Allmänning

Kan man saga upp sig fran en provanstallning?

Kan man säga upp sig från en provanställning?

En provanställning är en osäker anställningsform eftersom din arbetsgivare när som helst kan avbryta anställningen. Arbetsgivaren behöver inte förhandla, utan kan avsluta din provanställning utan att ange något skäl för uppsägningen. Även du som anställd har rätt att avbryta provanställningen i förtid.

Vilka regler gäller vid provanställning?

Besked om att provanställning upphör Annars övergår provanställningen i en tillsvidareanställning. Arbetsgivaren behöver inte ange något skäl till att anställningen upphör, men måste som tidigare nämnts underrätta den anställde minst två veckor i förväg (annars finns risk för skadestånd).

Kan man avskeda en timanställd?

Timanställningar bygger oftast på ett specifikt behov, om behovet inte längre finns har arbetsbrist uppstått. Om du inte har möjlighet att omplacera arbetstagaren kan denne sägas upp på denna grund. Vid uppsägning som grundar sig på arbetsbrist gäller turordningsreglerna enligt 22 § Lagen om anställningsskydd.

Har man uppsägningstid som provanställd?

En provanställning kan avbrytas med ett besked två veckor i förväg, men om det finns ett kollektivavtal brukar uppsägningstiden vara längre även för provanställningar. Kontrollera alltid uppsägningstiden enligt ditt kollektivavtal innan du säger upp dig själv eller när du blir uppsagd.

Får man löneförhöjning när man är timanställd?

Arbetsgivare får enligt lag inte behandla sina anställda olika beroende på vilken anställningsform de har, men om du har en kort anställning på exempelvis bara några månader är det inte säkert att du får lönehöjning. Om du jobbar hos samma arbetsgivare mer än ett år, så har du rätt till en årlig lönehöjning.

Vad gäller för timanställda vid behov?

En tredje form att ha koll på är den anställning som kallas för intermittent anställning. Det innebär att varje nytt pass är ett eget ingånget avtal om arbete. Alltså, du arbetar vid behov och utan att din arbetsgivare har några krav på sig om att erbjuda dig mer jobb i framtiden.

Share this post