Frågor

Vilket glas till mousserande vin?

Vilket glas till mousserande vin?

Bubbel serveras vanligtvis i antingen ett långsmalt flöjtglas, ett brett coupeglas eller ett högt tulpanformat glas. Vill du bevara bubblorna är höga, smala glas bäst, men precis som med vin ändras smaken när den mousserande drycken får andas.

Vilket glas till Ripasso?

Då kommer du långt med Nya Världen Pinot-kupor. Det är även i dessa glas som mogen årgångschampagne, samt roséchampagne kommer allra bäst till sin rätt.

Vilka glas till vitt vin?

Ett fruktigt vitt vin passar bäst att dricka i ett glas med långsmal vinkupa. Formen dämpar syran och lyfter fram fruktigheten i vinet. Samma regel gäller för fruktigt rött vin (se stycket om Zinfandel nedan).

Vilka glas är bäst till champagne?

När det gäller doft, smak och längd på kolsyra så är tulpanglasen bäst, följt av flöjterna och sist tefaten. Anledningen är mycket enkel – ju större vätskeyta desto högre grad av aromer (via bubblor) försvinner ut i rummet och inte in i näsan.

Vad dricker man cava i?

I fallet med den spanska cavan passar det bra med den typ av småplock som gjort det spanska köket så populärt utomlands. Tänk tapas i form av charkuterier, ostar och röror. När det är många smaker och en generös mängd vitlök kryddat maten tillför kava en behaglig fräschör.

Vilket glas till Nebbiolo?

Ett näst intill fulländat burgundyglas, med en mycket stor kupa för kraftig oxidering, samt en förhållandevis smal öppning vilket accentuerar aromerna. Idealiskt för delikata viner med druvor som Pinot Noir och Nebbiolo (Barolo).

Vilka glas till Nebbiolo?

Ett bra vinglas har en kupa som lockar fram druvans bästa egenskaper och skapar harmoni mellan utseende, doft och smak. Riedel har arbetat med att ta fram druvspecifika vinglas i nära 50 års tid och är idag helt marknadsledande på området. För sommelierer och vinkännare världen över är Riedelglasen ett måste.

Share this post