Innehållsförteckning
- 1 Varför bildade arbetsgivare egna organisationer?
- 2 Finns det möjlighet för arbetsgivaren att fatta beslut innan en fråga har förhandlats färdigt?
- 3 Kan arbetsgivaren kräva tystnadsplikt från facket vid information eller förhandling?
- 4 Har facket tystnadsplikt?
- 5 När måste arbetsgivaren förhandla om tystnadsplikt och hur går det till då?
Varför bildade arbetsgivare egna organisationer?
Genom arbetsgivarorganisationer kan du som arbetsgivare få stöd och hjälp i olika frågor som rör arbetsmarknaden. En arbetsgivarorganisation är arbetsgivarnas motsvarighet till facket. Syftet med arbetsgivarorganisationer är att arbetsgivarna går samman och organiserar sig för att möta de krav som fackförbunden har.
Finns det möjlighet för arbetsgivaren att fatta beslut innan en fråga har förhandlats färdigt?
Enligt ett undantag i den primära förhandlingsskyldigheten har arbetsgivaren i vissa fall möjlighet att fatta och verkställa beslut om viktigare förändringar innan förhandling, det vill säga skjuta upp förhandlingen med fackförbunden. Det förutsätter att det finns synnerliga skäl för ett snabbt beslut.
Kan arbetsgivaren kräva tystnadsplikt från facket vid information eller förhandling?
Arbetsgivare kan kräva tystnadsplikt rörande den information som lämnas till fackliga representanter inom ramen för deras uppdrag. För att tystnadsplikt ska gälla ska den förhandlas. Om inte parterna kommer överens om tystnadsplikten kan frågan avgöras i domstol.
Måste du förhandla med facket innan man fattar beslut om uppsägning av personliga skäl?
Arbetsgivaren har enligt 13 § MBL även en förhandlingsskyldighet gentemot arbetstagarorganisation utan kollektivavtal. Denna skyldighet föreligger innan arbetsgivaren fattar beslut som särskilt angår arbets- eller anställningsförhållande för medlem i en organisation med vilken arbetsgivaren inte har kollektivavtal.
Vilka är de stora arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna?
De är Sveriges kommuner och landsting, arbetsgivarverket och svenskt näringsliv.
Har facket tystnadsplikt?
Facket har tystnadsplikt Ditt företag och de anställda skyddas i princip av regler om tystnadsplikt. Det innebär att informationen som du lämnar ut inte får föras vidare om du begär förhandling om tystnadsplikt.
När måste arbetsgivaren förhandla om tystnadsplikt och hur går det till då?
Förhandling om tystnadsplikt Om en arbetsgivare eller facket vill ha en viss information belagd med tystnadsplikt måste den parten begära förhandling med motparten om det. Det räcker inte att någon av parten bara säger att informationen är belagd med tystnadsplikt.