Frågor

Hur lange kan man mata en surdeg?

Hur länge kan man mata en surdeg?

Surdegsgrunden behöver man hålla vid liv och då och då mata med lite mjöl och vatten. Då kan den överleva hur länge som helst. En surdegsgrund bör ha ett pH-värde på under 4,0. Men står den bara i kylen avtar och upphör så småningom syraproduktionen.

När ska man mata surdeg?

Ta fram din surdegsburk ur kylen för att mata surdegen 10-12 timmar före du vill baka. Väg upp mjöl och ljummet vatten enligt nedan direkt i burken och rör om så att allting blandas. Låt stå framme i rumstemperatur. När surdegen bubblar aktivt kan du baka med den – det tar ca 10-12 timmar.

Hur man matar surdeg?

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta rekommenderas att förvara surdegen i kylskåpet, det man bör tänka på då är att friska sin surdeg 1 gång per vecka.

Kan man mata surdeg för ofta?

Mängderna är egentligen inte så noga, ungefär hälften av varje till en lite grötig konsistens men inte för trög. Om man inte bakar så ofta kan man ha surdegen i kylen och mata den någon gång i veckan, helst två. Ju oftare du matar och bakar desto bättre mår surdegen.

Varför skiktar sig Surdegsgrunden?

Om den skiktar sig har det bildats ättiksyra och det är inte så trevligt. Du kan testa att hälla ut och mata om, och se om den kommer igång. När du ska mata surdegen – häll ut allting ur burken och behåll bara bottenskrapet. Det räcker för att det ska kunna bli en ny aktiv surdeg.

Hur ofta mata surdegen?

När är surdegen klar att använda?

Upprepa steget från dag 4. Häll alltså ut allt innehåll förutom ca 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Dag 5, kväll: Surdegsgrunden är klar när den har jäst till nästan dubbel storlek efter 10-12 timmar, och har en mousseliknande konsistens.

Hur mycket ska jag mata min surdeg?

Det smartaste är att ha en rågsurdeg i kylen, den är lättare att sköta om och funkar bra som grund för alla typer av surdegar. Om du exempelvis behöver 500 g surdeg till nästa dags bakning, mata då med 300 g vatten och 300 g vetemjöl, så har du även lite färsk och fin surdegsgrund kvar att spara i kylen till nästa bak.

Hur ofta kan man mata surdeg?

Mata med så mycket mjöl och vatten du behöver till ditt recept. Om du exempelvis behöver 500 g surdeg, mata då med 400 g vatten och 280 g vetemjöl, så har du även lite färsk och fin surdegsgrund kvar att mata upp och spara i kylen till nästa bak.

Share this post