Allmänning

Vad ar Abortgransen?

Vad är Abortgränsen?

Sverige är det enda land i Europa som tillämpar fri abort upp till vecka 18. De flesta länder i Europa tillåter fri abort upp till vecka 12, därefter måste det finnas ett särskilt tillstånd för abort (SOU 2005:90). Vi anser vecka 12 vara en rimlig gräns för fri abort som Sverige också borde anpassa sig efter.

Kan man göra abort privat?

Om du är tidigt gravid och väljer att göra aborten i hemmet bokas du i första hand till någon av de gynekologmottagningar som finns utanför sjukhuset. Om du vill prata med en kurator innan du bestämmer dig för abort kan du själv ringa och boka tid på 031-343 42 89.

Vad kostar privat abort?

En medicinsk abort kostar där 8 300 kronor och en kirurgisk 11 000 kronor.

När vet man att den medicinska aborten är klar?

Tiden som aborten tar varierar, vanligen mellan 2 och 6 timmar. Oftast märker man att det är klart på att blödningen och smärtan avtar. Ibland tar det längre tid innan blödningen börjar, om blödningen ej börjat inom 4 timmar ska du ta ytterligare 2 st slidtabletter Cytotec.

Hur många gör abort efter vecka 18?

Fakta om aborter i Sverige Cirka en procent av alla aborter, 393 stycken, utfördes efter vecka 18. Abort är vanligast bland kvinnor i ålder 20-29 år. Det finns två typer av abort, medicinsk och kirurgisk. 2020 var 96 procent av alla aborter medicinska.

Kan man göra abort i vecka 21?

Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför den gravidas kropp. Därför räknas 21 hela veckor och sex dagar in i graviditeten som sista dagen för abort.

Kan man köpa abortpiller på apoteket?

Köp Mifegyne, tablett 200 mg, 3 styck | Apoteket.se.

Är det gratis med abort i Sverige?

I Sverige har vi fri abort enligt lagen och den som är gravid bestämmer själv om abort. Det finns olika sätt att göra abort. Graviditeten avbryts antingen med hjälp av tabletter eller genom en mindre operation.

Vad kostar ett privat ultraljud?

Tidigt ultraljud bokas från graviditetsvecka 8+0 räknat från senaste mensens första dag. Kostnad 800kr. Tillväxtultraljud bokas från graviditetsvecka 28+0 till 40+0 enligt ultraljudsdatering. Kostnad 800kr, tvillingar 1600kr.

Vad kommer ut vid medicinsk abort?

Så går en medicinsk abort till Värkarna gör att fostret stöts ut ur kroppen. Det kommer ut blod med klumpar i och det kan göra ont. Du kan få smärtlindring om du behöver det, till exempel tabletter. Aborten tar mellan fyra och sex timmar och de flesta kan gå hem samma dag.

Hur vet man om man har fått infektion efter abort?

Om du fått en infektion får du vanligtvis mensliknande smärtor som håller i sig mer än en dag och som stegras i intensitet. Du kan också börja blöda mer och få feber. Infektion eller långvarig blödning efter missfall eller abort kan bero på att det finns lite rester av graviditeten kvar i livmodern.

Hur utvecklat är fostret i vecka 18?

Fostret väger nu 250 gram. Det är 20 centimeter långt och har börjat lagra mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut. Det går att ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.

Share this post