Rekommendationer

Vilka foretag har monopol i Sverige?

Vilka företag har monopol i Sverige?

Sverige har haft flera statliga monopol på marknader som under de senaste decennierna har öppnats för konkurrens. Några exempel är telefoni, post, inrikesflyg och bilbesiktning. De svenska apoteken förstatligades år 1971 till ett monopol, men nu är det åter konkurrens.

Vad är orsaken till naturliga monopol?

Ett naturligt monopol uppstår i branscher med mycket stora initiala investerings- och kapitalkostnader för att komma in på marknaden. Ofta är kundunderlaget för litet för att mer än en aktör kan verka på marknaden då det krävs en monopolists stordriftsfördelar för att få lönsamhet.

Vilka olika monopol finns det?

Man kan dela upp monopolen vi har i Sverige i tre grupper:

  • Lagliga monopol. Kan vara patent, varumärken, mönster, upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk, namn mm.
  • Naturliga monopol.
  • Statliga monopol.

Vad är lokala monopol?

1914 infördes lokala monopol för de bolag som hade individuell kontroll av försäljningen (dvs. använde ett motbokssystem), som det 1913 bildade Stockholmssystemet. År 1916 blev individuell kontroll och ransonering obligatorisk och åldersgränsen för motbok sattes i regel till 25 år.

Vad är en oligopolmarknad?

Oligopol innebär att det bara finns några få företag på en marknad. På marknader med oligopol finns risk att företagen begränsar konkurrensen genom otillåtna samarbeten. Mycket av Konkurrensverkets tillsyn av konkurrensreglerna handlar om oligopolmarknader.

Är monopol olagligt i Sverige?

En verksamhet som i Sverige bedrivs under statligt reglerade monopol, men där avreglering ibland diskuteras, är alkoholdetaljhandel som idag enbart får bedrivas av Systembolaget. Ett liknande statligt monopol är för spel och dobbel som innehas av främst AB Svenska Spel, men även andra statliga aktörer som ATG.

Kan ett monopol på något sätt vara positivt för konsumenterna?

Ett företag med monopol tillåter större produktion av varor eller tjänster. Det innebär att priserna kan sänkas internt eftersom fler varor erbjuds eller produceras. Med lägre interna kostnader kan konsumenten spara pengar när dessa förändringar återspeglas i slutpriset för det som erbjuds.

Varför monopol på Systembolaget?

Dock kan ett monopol vara ett hinder för utvecklingen av inhemska produkter. Musterier och bryggerier är beroende av uppköpare från Systembolaget. Tanken bakom ett monopol är att minska totalkonsumtionen av alkohol och här spelar kanske andra faktorer en större roll än tillgången till alkoholdrycker.

Hur många monopol finns det?

Monopol (spel)

Illustratör Matt Pocock
Utgivningsår 1935
Utgivare Hasbro Parker Brothers Waddingtons Winning Moves
Antal spelare 2–6 (normalt) 2–12 (varierar)
Spelserie

Vad är ett monopol förklara olika typer av monopol?

Statliga eller privata monopol Man kan dela upp monopolen i två kategorier; statliga och privata. Om en tjänst eller produkt ägs av ett privatägt företag med ensamrätt på marknaden kallas detta för privat monopol.

Vad innebär Monopolmakt?

Patent – Så länge patenten gäller så gäller även monopolmakt. Alltså att man är ensam med det som är patenterat. Skalfördelar – Innebär att det är lägre styckkostnader när man producerar i stor skala. Billigare för vissa företag.

Vad är ett oligopol?

Share this post