Trendig

Hur gor man fermenterad vitlok?

Hur gör man fermenterad vitlök?

Fermenterad (syrad) vitlök Blanda salt och vatten i en rengjord glasburk med lock och gummipackning. Skala vitlöksklyftorna. Låt saltet lösas upp helt i vattnet och tillsätt vitlöksklyftorna. Se till att vattnet täcker all vitlök.

Vad är fermenterad vitlök?

Många kallar det fermentering men det är ju inte riktigt. Man utsätter vitlöken med en jämn värme på 60-70 grader under en längre tid i minst 10 dagar men för att få mer smak så gör man oftast längre om 3 veckor och vissa gör över 100 dagar.

Hur förvarar man svart vitlök?

Backarna placeras i särskilda mognadsrum som håller en temperatur på 5-15 grader. Här får vitlöken sätta sig och utveckla smakerna. Mognadsprocessen tar iallafall 2-4 veckor, men svart vitlök kan ligga och mogna i upp till 200 dagar för bästa och djupaste smak innan den packas.

Vad innebär fermenterad mat?

Termen fermentering används brett för alla processer där mikroorganismer (jästsvampar, mögelsvampar och bakterier) förändrar råvaran till någonting, om du frågar oss, lite roligare, godare och nyttigare. Kort och gott kan man säga att vi jäser livsmedlet under kontrollerade former när vi fermenterar.

Hur länge håller svart vitlök?

Hur använda Black Garlic?

Precis lika användbar som vanlig vitlök är, precis lika ovanlig och mångsidig är Black Garlic i matlagningen. Black Garlic kan användas varm som kall. Antingen som smakförhöjare i form av en fond i grytor eller marinad, eller till och med som alternativ till choklad som smaksättning i glass.

Hur fermenterar man mat?

Enkelt förklarat fermenterar du grönsaker genom att lägga dem, hela eller skurna, i ett patentglas, täcka dem med en saltlag och stänga locket. Sedan låter du grönsakerna jäsa i glaset i 3–4 veckor vid 18–20 grader. Är det kallare tar det längre tid, är det varmare är fermenteringsprocessen kortare.

Hur gör man när man fermenterar?

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten riktigt hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.

Vad är svart vitlök bra för?

Vitlöken innehåller nära dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök och är dessutom rik på aminosyra som motverkar cancer. Forskning har också visat att den har en bra inverkan på kolesterolet. Svart vitlök ger dessutom ingen dålig andedräkt!

Share this post