Blogga

Vad ar skogsbransle?

Vad är skogsbränsle?

Grenar och toppar, grot, är ett så kallat tredje sortiment efter timmer och massaved. Enkelt uttryckt är grot de avverkningsrester som lämnas på hygget om du bara tar ut stamveden.

Vad är det för nackdelar med kalhyggen?

Kalhyggesbruket medverkar till att störa klimatet, inte bara på det aktuella hygget. En kalavverkning medför mycket stora utsläpp av koldioxid, dels från de träd som processas, dels från markbundet kol som frisläpps vid ökad solinstrålning och genom att ytan rivs upp av maskiner.

Vad kan man göra av ett träd?

Av all skog som skördas i Sverige i dag används merparten till att producera trävaror, papper, kartong och bioenergi. En mindre del används till textil, kemikalier och kompositmaterial.

Vad är avskogning?

Avskogning betyder att ett område som tidigare varit skog blir till annan typ av mark, t ex jordbruksmark, bostäder eller annan öppen mark. Det kan också handla om kraftig avverkning för att bidra med resurser.

Vad är askåterföring?

Genom askåterföring kompenserar du för uttaget av näringsämnen som skett vid skogsbränsleuttaget. Då säkras den långsiktiga produktionsförmågan och försurning motverkas. Skogsstyrelsen har föreskrifter och rekommendationer för när och hur du ska återföra aska efter att du tagit ut skogsbränsle (grot).

Vad är stamved?

– Stamved har många fördelar som bränsle. Man kan lagra stamved i flera år och flisa upp bränslen när det bäst behövs, exempelvis när det blir extra kallt och värmebehovet är stort. Många värmeverk har därför energived i lager.

Hur påverkas ekosystemet av kalhygge?

Ett kalhygge påverkar områdets ekologi. När alla träd tas bort på en gång försvinner också stora delar av växt- och djurlivet på platsen. Dels följer delar av det med när avverkningen sker, dels försvinner förutsättningarna för liv när träden är borta.

Varför släpper kalhyggen ut koldioxid?

Skogen som planteras på ett hygge efter en slutavverkning börjar långsamt att lagra upp koldioxid, och fortsätter med det under hela skogens omloppstid. När skogen som växt på det forna kalhygget skall avverkas har den tagit upp lika mycket koldioxid som skogen som under samma tid bara har gallrats.

Vad är träfiber?

samlingsbenämning på trakeider och vedfibrer vilken används som benämning på den del av den sönderdelade vedråvaran som används vid framställning av pappersmassa.

Vad innehåller ett träd?

Ett träd är en vedväxt som är minst fem meter hög och som har en huvudstam som inte grenar sig alldeles vid markytan. Trädet består av stam, rötter och krona. Rötterna fungerar som ett stöd för trädet, så att det inte välter när det blåser. Ytterst på stammen sitter barken.

Vad betyder ordet skövla?

Ordet skövling är en synonym till avverkning och härjning och kan beskrivas som ”handlingen att skövla något”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av skövling samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad är jordens lungor?

Regnskogen är hela jordens lunga. Vi är alla beroende av att dessa skogar, dess djur och komplexa ekosystem skyddas. Regnskogen fungerar som en enorm kolsänka, i och med att den suger upp koldioxid ur atmosfären. När skogen skövlas omvandlas kolet istället till koldioxid och förvärrar klimatförändringarna.

Share this post