Populära

Hur skalar man en Butternutpumpa?

Hur skalar man en Butternutpumpa?

Att få hål på skalet på en butternut-pumpa kräver sin rätta teknik. Skär av toppen och botten på pumpan, ställ den på högkant och skär bort skalet med en vass kniv. Dela den på längden och gröp ur kärnorna. Skär pumpan i tärningar på ca 1 cm, så är den klar till en tur i ugnen eller i soppgrytan.

Är alla pumpor ätliga?

Pumpalyktan som man gör till Halloween kallas på engelska Jack O’Lantern. Uchiki Kuri, Butternut, Jack-be-Little, Turbanpumpa, Connecticut Field, Tom Fox och Atlantic Giant är namn på olika pumpasorter. Alla pumpor som är orange till färgen går att äta. Däremot är inte alla prydnadspumpor ätbara.

När är en Butternutpumpa mogen?

Svar: ’Early Butternut’ mognar efter 70 – 80 dagar och ’Uchiki Kuri’ efter 90–100 dagar räknat från blomningen. En mogen pumpa ska ha fått färg, kännas tung och välmatad, samt ha en svag doft, ofta har bladen börjat vissna. Om du knackar på pumpan ska den låta ihålig.

Hur man gör Halloween pumpa?

Göra halloweenpumpa

  1. Skär ett lock. Ju vassare kniv, desto enklare. Det här momentet passar därför bäst för de vuxna i sällskapet.
  2. Gröp ur pumpan. Gröp ur fruktköttet med en sked.
  3. Rita ett mönster. Rita mönstret du vill skära ut på pumpan.
  4. Skär ut mönstret. Nu ska vassa kniven fram igen, gärna en nätt kniv…

Hur man skär ut en pumpa?

Gör först en skåra med kniven runt det som ska skäras ut, tryck sedan hårt så att delarna ramlar in eller ut i pumpan. Den konstnärliga kan skära ytliga detaljer som lyser svagare igenom – genom att skrapa bort på ytan, utan att göra hål rätt igenom.

Hur vet man att en pumpa är mogen?

Skalet går att äta på vissa tunnskaliga sorter, ex butternut, om man skär skivorna tunt. Även kärnorna kan tas ur och rostas. För att ta redan på om pumpan är mogen knackar man på skalet. Om den är mogen hörs det en ihålig och dov klang.

Kan man äta omogen pumpa?

Prydnadspumpor vet jag inget om, men omogna vanliga pumpor går alldeles utmärkt att äta. Man äter ju squash omogen hela tiden, och det är ju nästan pumpa. Skalet är tjockare, så man får skala pumporna. Däremot måste dom vara halvmogna i alla fall för att mogna vidare när man tagit in dom.

Hur får man pumpan att hålla sig?

För att hålla pumpan fräsch längre och skydda den från oxidationkan du gnid lite vaselin på skärytan. Det går också att sterilisera ytan med klorin inuti för att döda svampar, mögel, bakterier och liknande.

Share this post