Ny

Hur far man bort skalet pa kastanjer?

Hur får man bort skalet på kastanjer?

Förbered en skål med en kökshanduk i, häll i de varma kastanjerna och täck omedelbart med handduken. Ta upp några i taget och gnugga med en handduk för att få skalet att lossna lite enklare. Ju varmare kastanjerna är, desto enklare är det att skala dem men se upp, det är mycket lätt att bränna sig!

Hur förvara kastanjer?

De ska förvaras torrt och kallt, ca 2-4 grader. Skalen tas bort genom att man skär ett snitt längs hela nöten, och sänker kastanjen i kokande vatten tills dess att skalet öppnar sig. Då kan det lätt dras av. Man äter hela kastanjerna, rostade i ugn, ångade eller kokta.

Hur länge håller kastanjer i kylen?

Hållbarhet. Kastanjen ska förvaras kylskåpskall, och håller sig då ett par veckor.

Hur smakar rostade kastanjer?

De är som valnötter – passar till det mesta och ger liksom en varm och djup smak till alla maträtter de är med i. Servera kastanjerna varma med något av följande: – Rikligt saltat smör.

Hur nyttigt är kastanjer?

Totalt 7 näringsämnen av 19 i kastanjer rostade uppnår minst en tiondel av rekommenderat dagligt intag (RDI), vilket indikerar en ganska låg näringstäthet, och produkten visar sig även vara ganska näringsfattig när alla ämnen räknas samman.

Kan man frysa kastanjer?

Skalade tillagade kastanjer håller några dagar i kylskåp om de förvaras i en lufttät burk, men går faktiskt utmärkt att frysa in i ett par månader. Kastanj är en vanlig ingrediens i konfekt, desserter och bakverk i Norditalien, Frankrike, Spanien, Portugal och Schweiz.

Kan kastanjer bli för gamla?

Köptips: Kastanjer skall vara färska, definitivt inte årsgamla även om de är ätbara. Färska kastanjer är hårda, men skall ge efter lite när man trycker hårt på dem och det skall inte ha luftfickor utan vara massiva. Gamla kastanjer är svåra att skala och ibland även oätligt hårda.

Är kastanj gott?

Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott. Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.

Vilka kastanjer är ätbara?

Den ätbara äkta kastanjen, Castanea sativa, ska inte förväxlas med hästkastanj, Aesculus hippocastanea, som är vanlig i våra parker och alléer. Hästkastanjerna är glänsande och knubbiga och faktiskt också giftiga. Det yttre skalet har glesare och trubbigare taggar.

Är det farligt att äta kastanjer?

Hästkastanjen innehåller ämnen som bl. a. har irriterande egenskaper. Förgiftningar är ovanliga men har inträffat hos barn, samt hos vuxna som förväxlat hästkastanj med äkta kastanj.

Vad använder man kastanjeträd till?

Kastanjens träet är tät och tung, och virket användes förut till snickeriarbeten och tilll tillverkning av vinfat. Framförallt barken innehåller tannin. Kastanj har en hög halt av tanninsyra som accelererar metallkorrosion. Speciellt med järn och stål är försiktighet rekommenderad vid kontakt med fuktigt trä.

Share this post