Frågor

Hur man kokar hirs?

Hur man kokar hirs?

Koka upp hirs i vatten och slå sedan bort vattnet för att få bort de bitterämnen (saponiner) som sitter i ytterhöljet på hirskornen. Tillsätt nytt vatten och lite salt och koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 minuter. 1 del hirs ger ca 3 dl kokt.

Vad gör jag med hirs?

Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Det är också fritt från gluten. Hirs används på samma sätt som ris eller till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Hur nyttigt är hirs?

Hirs är både glutenfritt och väldigt nyttigt sädesslag som är rikt på mineraler, fleromättat fett, B-vitaminer, magnesium, zink, kalcium och kalium. Dessutom innehåller hirs fyra gånger så mycket järn som råris!

Hur smakar hirs?

Smaken är lätt nötaktig och är ett trevligt alternativ som kan användas till brödbak, i sallader och istället för ris.

Hur äter man hirs?

Kokt hirs kan serveras likt ris, bulgur, quinoa eller pasta som tillbehör till det mesta – förslagsvis till en gryta. Hirs är också gott ljummen till sallad eller att laga till tabbouleh med tärnad tomat, gurka, persilja och citronsaft.

Kan man odla hirs i Sverige?

Hirs är en art i växtfamiljen gräs och den odlas över hela världen och är ett av de äldsta sädesslagen. Hirs härstammar troligen från Asien, men odlas nu på många håll i världen. Den är en tålig gröda som kan växa under tuffa förhållanden, med lite vatten och utan gödsel och bekämpningsmedel.

Kan man grodda hirs?

Vissa frön går lätt och relativt snabbt att grodda som t. ex alfalfa, krasse, sesamfrön, chiafrön, linfrön, bovete, hirs, gröna linser och solrosfrön. Ärtor och bönor tar i allmänhet lite längre tid, men adukibönor och mungbönor hör till de enklare.

Vad har hirs?

Hirs är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Det är också rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten, så den som lider av celiaki kan äta bröd och annat bakat av hirs utan att få tarmproblem.

Är hirs spannmål?

Hirs är ett populärt glutenfritt spannmål som traditionellt odlats och konsumerats i Indiska subkontinenten under de senaste 5000 åren. Den är rik på proteiner, mineraler, vitaminer och fibrer.

Hur ser hirs ut?

Hirs är en småfröig grupp sädesslag som odlas i stora delar av världen till mat och foder. Det har en lång historia och har tidigare även varit vanlig i Nordeuropa. Olika varianter av hirs är viktiga som grödor i framför allt Afrika.

Kan man äta quinoa om man är glutenintolerant?

Quinoa är en källa till protein, rik på fiber och har lågt innehåll av mättat fett. Den är också fri från gluten. Quinoa är enkelt att tillaga och fröna är läckert krispiga. Ät den kokt som ris eller blanda i sallader, biffar, soppor mm.

Är allt ris glutenfritt?

Den som har allergi mot vete, råg eller korn måste basera sin kost på produkter som är naturligt glutenfria, som potatis, ris, majs, quinoa eller hirs.

Share this post