Blogga

Ar fullkornspasta nyttigare an vanlig?

Är fullkornspasta nyttigare än vanlig?

Om det istället är vit fibrerpasta istället utan fullkorn så blir pastan ljusare men med mer fibrer. Då har man ofta tillsatt endast fibrer från vete eller havre. Fullkornspasta är mer näringsrik än vanlig vit pasta. Fullkornspasta innehåller inte bara mer fibrer och fullkorn utan även järn, magnesium, kalium och zink.

Vad består fullkornsmjöl av?

I fullkornsmjöl är hela sädeskornet malet, dvs kärna, skal och grodd. Fullkorn är rikt på kostfiber, vitaminer och mineralämnen. För att få kallas fullkornsmjöl måste mjölet innehålla 100% fullkorn. Vi erbjuder både fullkornsmjöl och mjöl som innehåller 25% och 50% fullkorn.

Varför är fullkornspasta bättre än vanlig pasta?

Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler. Fullkorn innehåller också så kallade växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur sänker halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Är det mindre kalorier i fullkornspasta?

Fullkornspasta vs. Vi börjar med att se på kalorimängden per 100g, som inte skiljer sig märkbart mycket. Fullkornspasta innehåller ca 345 kcal/100g, och vanlig vit pasta innehåller ca 360 kcal.

Vad är skillnaden på fullkornspasta och vanlig pasta?

Durumvete är rikt på protein och gluten och det vete man oftast använder för att tillverka både fullkorns- och vanlig pasta (till fullkornspasta används hela vetekornet medan vanlig pasta görs på siktat mjöl).

Hur många kalorier är det i fullkornspasta?

Näringsvärden (per 100 g)

Energi kJ 1450
Energi kcal 350
Fett g 2
– varav mättat fett g 0,5
Kolhydrat g 65

Vilken pasta har minst kalorier?

Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta.

Vad är bäst fullkornspasta eller Bönpasta?

Bönpasta innehåller fyra gånger mer fibrer än vanlig vit pasta och tre gånger mer fibrer än fullkornspasta. Proteininnehållet är markant högre, 44 g/100 g jämfört med den traditionella pastans c:a 12 g/100 g. Detta gör att man inte behöver någon ytterligare proteinkälla till pastan.

Share this post