Allmänning

Vad ar njurbacken?

Vad är njurbäcken?

Njurbäckenet kan vidgas om urinen inte rinner som den ska Urinen skapas i njuren och rinner genom njurbäckenet och vidare genom urinledaren ner i urinblåsan. Njurbäckenet blir förstorat om det blir överfyllt med urin. Njurbäckenet kan fyllas av urin av olika anledningar.

Är Hydronefros farligt?

Hydronefros är inte farligt för kvinnan eller barnet. Kroppslig undersökning och eventuellt ultraljudsundersökning av njurarna. Du får lämna urinprov och ibland blodprov. I de flesta fall behövs enbart smärtlindring.

Vad är Singelnjure?

Medfödd singelnjure beräknas förekomma hos cirka 1:1500 nyfödda. De vanligaste underliggande orsakerna är unilateral njuragenesi och multicystisk dysplastisk njure. Patienter med singelnjure har en ökad risk för utveckling av hypertoni, proteinuri samt kroniskt nedsatt njurfunktion.

Vad är Hydronefros?

Med hydronefros menas vidgat njurbäcken. Vidgningen anges som sträckan mellan främre och bakre pelviskanten vid utträdet ur njurvävnaden, det så kallade AP-måttet (APM), som normalt är < 5 mm före gestationsvecka 24 och < 7 mm därefter. Vid någon eller några procent av alla graviditeter noteras antenatal hydronefros.

Vart sitter njurbäcken?

Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet Innanför barken ligger märgen. Märgen är uppdelad i 10 –15 så kallade njurpyramider. Pyramidernas spetsar kallas papiller. Papillerna har kontakt med det så kallade njurbäckenet.

Kan man dö av Njurbäckeninflammation?

Det är viktigt att söka vård direkt vid misstänkt njurbäckeninflammation eftersom en obehandlad inflammation kan leda till livshotande tillstånd – barnets njurar kan ta skada och om bakterierna kommer ut i blodet finns det risk för sepsis.

Varför får man hydronefros?

Vad orsakas hydronefros av? Hydronefros kan uppkomma när urinflödet är helt eller delvis blockerat, eller när urinen backar tillbaka till njurbäckenet efter att den kommit ner till urinblåsan.

Vad händer om Urinvägsinfektionen går upp i njurarna?

Vid en njurbäckeninflammation kan du ha symptom på en låg urinvägsinfektion eller blåskatarr samtidigt. Du ska alltid söka vård och behandlas med antibiotika. Om bakterierna vid en njurbäckeninflammation flödar ut i blodet kan det leda till sepsis och septisk chock.

Hur fungerar Uretären?

Den färdiga urinen samlas först i njurbäckenet och transporteras sedan till urinledaren (uretären), för att ledas vidare till urinblåsan för tillfällig förvaring (1). Njurarnas huvuduppgifter är att filtrera blodet och se till att skadliga substanser och restprodukter såsom urea kan lämna kroppen via urinen.

Vad är ESVL behandling?

Extrakorporal stötvågslitotripsi (ESVL) eller stötvågsbehandling är ett icke-invasivt behandlingsalternativ för patienter med njursten. En tryckvåg genereras utanför kroppen och leds genom huden mot stenen.

Var har man ont vid njurbäckeninflammation?

Njurbäckeninflammation är en allvarligare form av urinvägsinfektion som ger symtom som hög feber, frossa, illamående och ont i ländryggen.

Var sitter flanken på kroppen?

Njurarna sitter i höjd med midjan, bakom tjocktarmen, och skyddas av de nedre revbenen på höger och vänster sida. Vid problem med njurarna kan du uppleva smärtor i både ryggen och magen.

Share this post