Frågor

Vad behandlar man skarbrador med?

Vad behandlar man skärbrädor med?

Det finns flera oljor (och vax) du kan använda för att ytbehandla din skärbräda. Vi rekommenderar framförallt mineralolja, bivax, kokosnötsolja eller paraffinolja. Du bör aldrig använda olivolja eller solrosolja på din skärbräda.

Kan man smörja skärbrädan med olivolja?

En bra tumregel är att behandla skärbrädan när den börjar se blek ut. Välj en behandling som passar just dig! Vi rekommenderar naturliga behandlingsalternativ som vegetabiliska oljor som exempelvis linfröolja, rapsolja eller olivolja. Om man dessutom blandar ut oljan med bivax får man ett bra skydd för träet.

Kan man olja in skärbräda med linolja?

Börja med att torka av din skärbräda med en ren och torr trasa. Smörj sedan in den rikligt med en livsmedelsgodkänd olja, vi rekommenderar kokt linolja eller matolja. Upprepa behandlingen ett antal gånger tills ytan känns mättad och inte längre suger olja (ca 3-5 gånger).

Kan man smörja in trä med olivolja?

Trämöbler kan du behandla med en blandning av olivolja och citronsaft. Citronen gör rent och oljan gör träet tåligt och blankt. Häll en deciliter olivolja och en halv deciliter citronsaft i en sprejflaska. Skaka och spreja ut lösningen jämnt över ytan.

Hur behandlar man en Träskärbräda?

Skötselråd för träskärbrädor

  1. Olja in din träskärbräda med paraffinolja innan du använder den för första gången och när den börjar kännas torr.
  2. Diska inte dina träskärbrädor i diskmaskin.
  3. Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  4. Blötlägg aldrig träskärbrädor.

Kan man olja in skärbräda med matolja?

Du kan använda en vanlig, neutral matolja. Ännu bättre är livsmedelsgodkänd lin- eller paraffinolja, som härdar och bildar ett bättre skydd för skärbrädan. Bäst av allt är paraffinolja med tillsatt bivax, då bivaxet bildar en ännu tåligare yta.

Vad ska man olja in skärbräda med?

Paraffinolja till inoljning av skärbrädor i trä för att öka livslängden på din skärbräda. Oljan är speciellt anpassad för att underhålla ekträ men fungerar fint att använda på alla träsorter och är ett lämpligt val till produkter som handskas med livsmedel.

Vilka träslag lämpar sig bäst till skärbrädor?

Lämpliga träslag för skärbrädor är generellt de som är hårda, har täta fibrer och små porer. Helst från träd med ätlig flytande kåda eller nötter. De mest populära träslagen är lönn, körsbär och valnöt.

Share this post