Allmänning

Varfor anvander man Pastavattnet?

Varför använder man Pastavattnet?

Pastavattnet gör så att såsen tjocknar och ger smak, vissa pastasåser innehåller faktiskt nästan bara pastavatten. En riktig italiensk pasta innehåller sällan varken smör eller grädde för att göra såsen krämig. Oftast räcker det med pastavattnet, olja och lite vitt vin för att göra en god sås.

Hur använder man Pastavatten?

Kokar du pasta i rikligt med saltat har du när pastan kokats färdigt en salt, stärkelserik, förtjockande vätska fylld med smakämnen. Du bör spara minst en kopp vatten innan du häller av pastan. Späd sedan såsen eller röran som du lagar till pastan med vattnet. Det gör såsen både godare och krämigare.

Hur många portioner är 500 g pasta?

Restaurangmåttet är 110 gram torr pasta. Om du vill vara lite mer generös hemma kan du räkna med 120 gram. Det där paketet med 500 gr är med andra ord perfekt för 4 till 5 personer…

Varför ska man ha salt i Pastavattnet?

Ju saltare vattnet desto mindre dras in vattnet av pastan. Tillsätt salt kommer att hålla din pasta fin och fast och inte för uppsvälld. Det är också därför du aldrig ska dricka destillerat vatten i kemiklassen.

Varför ska man ha så mycket vatten när man kokar pasta?

Använd en stor och hög kastrull med mycket vatten. Det gör att pastan inte klibbar ihop eller att kokningen avstannar när du lägger i pastan. Ungefär 1 liter vatten till 100 gram pasta är lagom.

Hur lagar italienare pasta?

Räkna med en halv matsked (10 g) per liter vatten för att få precis rätt sälta. Rör i pastan emellanåt så att den inte klibbar ihop. Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd, det som italienarna kallar ”al dente”.

När ska man använda färsk pasta?

Den färska pastan som säljs i butiken kan vara sex veckor gammal. Men det kan du inte veta när du köper den. Tillverkningsdagen sätts inte ut. – Ju längre hållbarhet färsk pasta har, desto mer behandlad är den, och det påverkar smaken, säger Göran Kosti, som säljer dagsfärsk, handgjord pasta.

Vad passar till penne?

Den tunnare mezze penne passar fint till krämiga såser med ost eller tomat. Tortiglioni kan du välja till smakrika såser med till exempel lax, svamp eller ost. Farfalle och gnocchi (den torkade varianten) passar extra bra i pastasallad men också till smakrika såser som rucolapesto.

Är pasta från Italien?

Pasta fanns i Italien före Marco Polo. Den marockanske upptäcktsresanden Muhammad al-Idrisi har berättat om hur han 1154 stötte på pasta på Sicilien i form av mjöl format till långa smala pastatrådar. Det finns också dokument som visar att man på 1200-talet handlade med pasta både där och på Sardinien.

Är pasta italienskt?

Ursprung. Pastans ursprung är osäkert. Kineserna har hävdat att Marco Polo tog med sig pasta till Italien från Kina, men perserna hävdar att den sassanidiske kungen Khosrau I uppfann pasta under en viltjakt. Det finns även tecken på att kineserna skulle ha hunnit uppfinna pasta kring år 2 000 f.Kr.

Måste man torka färsk pasta?

Att torka hemgjord färsk pasta är viktigare än du tror. Torkningen är viktig när man gör egen pasta för att pastan ska få rätt konsistens och även att den inte ska smaka deg. Färsk pasta blir aldrig hårdare av att kokas. Pastan ska torka en stund så att den sedan kan bli ”al dente” (med tuggmotstånd) när den kokas.

Vilken Pastasort passar till vad?

Långsmal pasta som spaghetti passar till både lite tunnare och mer finfördelade såser. Bandpasta som tagliatelle och pappardelle är perfekt till matigare såser. Till skaldjurspasta är långa, platta och smala linguine det klassiska valet. Kort pasta passar till alla såser.

Share this post