Rekommendationer

Kan man overklaga en hovrattsdom?

Kan man överklaga en hovrättsdom?

Om du inte är nöjd med hovrättens dom kan du överklaga igen. Då överklagar du till Högsta domstolen. För det krävs ett särskilt tillstånd som kallas prövningstillstånd.

Kan det bli hårdare straff om man överklagar?

25 § 1 st. RB återfinns en processrättslig princip som kallas reformatio in pejus eller med andra ord ”förändring till det sämre”. Denna princip innebär att om det endast är den tilltalade som överklagar eller om åklagaren överklagar till den tilltalades fördel får hovrätten inte döma till en strängare påföljd.

Kan resning beviljas till parts nackdel?

Sedan en brottmålsdom har vunnit laga kraft, får resning beviljas till nackdel för den tidigare tilltalade enligt reglerna i 58 kap. 3 § rättegångsbalken. Målet får resas om brottet kan ge fängelse i mer än ett år.

Vad är felaktig rättstillämpning?

Det kan handla om felaktig rättstillämpning, försenad handläggning, försummad service, underlåten kontroll eller felaktiga upplysningar men också om oriktiga frihetsinskränkningar i form av frihetsberövanden eller andra tvångsåtgärder. Gemensamt för samtliga fall är att enskild person drabbats av skada.

Kan åklagaren överklaga hovrättens dom?

Om åklagaren är missnöjd med domen i tingsrätten kan han eller hon överklaga domen till hovrätten, som är högre instans. Även den misstänkta och i vissa fall målsägande kan överklaga domen. Vid den nya rättegången i hovrätten måste normalt sett inte de inblandade höras igen.

Kan man överklaga hovrättens beslut?

Högsta domstolen kan pröva domar och beslut som överklagas från hovrätten. Det krävs dock prövningstillstånd för att Högsta domstolen ska ta upp målet.

Kan jag få ett strängare straff i hovrätten?

Om bara åklagaren överklagar domen så kommer hovrätten inte kunna sänka straffet. För dig skulle detta innebära att du kan få ett strängare straff. Om både du och åklagaren överklagar domen kommer hovrätten kunna döma både till ett lindringare och strängare straff än vad tingsrätten gjort.

Vad händer om man blir frikänd?

Ett frikännande i en brottmålsprocess lägger således inte hinder för en skadeståndstalan rörande samma handling. Domstolen kan uttala sig om den frikändes skuld till den påstådda gärningen förutsatt att den formulerar sina skäl med försiktighet. Ett annat fall som berört klandrande domskäl är Cathrine Da Costafallet.

Vad är ett grovt rättegångsfel?

Med grovt rättegångsfel menas – förenklat uttryckt – ett mycket allvarligt fel från en domstols sida vid tillämpningen av de regler som gäller för domstolens handläggning av en process. Ett exempel kan vara att en part inte har fått ta del av material i målet som har varit betydelsefullt för prövningen.

Vilken roll har åklagaren i själva brottmålet?

Åklagaren har tre huvuduppgifter: att leda polisens brottsutredning, att fatta beslut om åtal ska väckas, samt att föra talan i domstol. Åklagaren leder förundersökningen vid allvarliga brott som misshandels- och sexualbrott och utreder brottet i nära samarbete med polisen.

När myndigheten rättar ett skrivfel i ett redan fattat beslut?

Rättelse av skrivfel och liknande 36 § Ett beslut som innehåller en uppenbar felaktighet till följd av myndighetens eller någon annans skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende får rättas av den myndighet som har meddelat beslutet.

Kan åklagaren överklaga?

Share this post