Populära

Varfor stelnar inte smalt choklad?

Varför stelnar inte smält choklad?

Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.

Hur många grader temperera choklad?

Värm upp chokladen så att fettet i den smälter, till cirka 45 grader. Uppvärmningen görs över vattenbad eller i mikrovågsugn. Kyl sedan ned chokladen under omrörning till 24–25 grader (ungefärligt gradantal, beror på hur du rör om).

Hur vet man om chokladen är tempererad?

Värm upp chokladen till 31-32 grader. Du kan kontrollera om chokladen är tempererad genom att smeta ut lite choklad på ett bakplåtspapper. Den ska då börja stelna inom ett par minuer. Chokladen är redo att användas till att gjuta praliner, chokladkakor eller till chokladdekorationer.

Hur snabbt stelnar tempererad choklad?

Gör ett stelningsprov genom att doppa en palett i chokladen. Om den stelnar inom två minuter är chokladen färdigtempererad, annars är chokladen för varm. Då får du göra om hela tempereringen.

Vilken temperatur stelnar choklad?

Blanda all choklad på nytt för då avbryts kristalliseringen: Smält den mörka chokladen till en temperatur av 45 – 50°C, Valrhona 55 – 58°C. För de ljusa chokladsorterna till 40 – 45°C, Valrhona 48 – 50°C.

Hur Tempererar man Ruby choklad?

Droppa lite choklad på ett bakplåtspapper för att göra ett test. Den ska stelna ganska snabbt i rumstemperatur och få en glansig yta. Om den verkar för varm kan du ta upp en fjärdedel av chokladen på arbetsbänken och tablera den så att temperaturen sjunker ytterligare. Blanda sedan med resten av chokladen.

Hur ska man förvara choklad?

Choklad håller bäst när den förvaras torrt och svalt i 16–20 °C. Choklad ska inte stå kallt i kylskåp. Förvara chokladen i en lufttät förpackning, gärna i originalomslaget, för att förhindra att den tar åt sig främmande smaker och lukter.

Share this post