Blogga

Finns det nagon giftig svamp som liknar kantarell?

Finns det någon giftig svamp som liknar kantarell?

Kantareller är våra kanske allra populäraste matsvampar. De smakar gott och det finns knappast någon giftig svamp man kan förväxla den med. En lite liknande svamp som växer i skogen heter narrkantarell (tidigare falsk kantarell) – som också är gulorange.

Var är svampen?

Läran om svampar kallas mykologi….Svampar[redigera | redigera wikitext]

Svampar
Bilder på olika svampar (Röd flugsvamp, Ögonskål, Aspergillus fumigatus, Gisselsvampar och Mögel)
Systematik
Domän Eukaryoter Eukaryota
Rike Svampar Fungi

Kan man missta kantareller?

Falsk kantarell, eller narrkantarell, påminner en hel del om den vanliga kantarellen och kan därför lätt blandas ihop med den. En falsk kantarell har en mer inrullad hatt och kan därför förväxlas med en ung ”riktig” kantarell, som också har en inrullad hatt.

Vad kan trattkantarell förväxlas med?

Den mycket giftiga toppiga giftspindlingen är till utseendet ganska lik trattkantarell – och de växer dessutom ofta nära varandra….Några giftiga svampsorter

  • Lömsk flugsvamp. Kan förväxlas med grönkremla.
  • Vit flugsvamp.
  • Gifthätting.
  • Toppig giftspindling.
  • Stenmurkla.
  • Röd, brun och panterflugsvamp.

Var ska man leta efter kantareller?

Kantarellen trivs på samma ställen år efter år. De växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. Svamparna gillar att växa i närheten av björkar och hård mark och växer därför oftast vid sidan av stigar. Eftersom kantarellerna ändå kräver mycket solljus tycker de inte om täta och mörka barrskogar.

I vilka länder finns kantareller?

Arten förekommer i hela Sverige. I Norrlands inland, i fjällen förekommer den dock sparsamt. I flera länder i Europa har kantarellen minskat stadigt, utan att man vet exakt varför. Möjligen hänger detta samman med allt större luftförorening och användning av tunga maskiner i den känsliga skogsmiljön.

Hur ska champinjoner se ut?

En champinjon behöver inte vara vit och den kan vara stor eller liten, öppen eller sluten. Olika champinjoner: vit sluten champinjon.

Var hittar man champinjoner?

Bortskämda med champinjon Ängschampinjonen är en vanlig och alldeles förträfflig matsvamp som växer på – just det – ängar. Den förekommer också i hästhagar och på gräsmattor och växer ofta i ringar (så kallade älvringar eller häxringar).

Share this post