Allmänning

Vad ar Lupinmjol?

Vad är Lupinmjöl?

Lupin är en baljväxt liksom jordnöt och soja. Lupinmjöl används ibland i vissa bröd och bakverk. Det måste anges i ingrediensförteckningen om lupin ingår i ett livsmedel. Lupiner tillhör baljväxterna och inkluderar flera hundra olika arter, varav tre används som livsmedel.

Vad används Lupin till?

Lupinbönan har länge varit ett populärt snacks i medelhavsområdet, där den rostas eller picklas, och är en tålig planta med stor motståndskraft. Bönan har en lätt nötaktig smak och kan användas till det mesta; grytor, topping till sallad, tacos etc.

Vilka livsmedel innehåller Lupinmjöl?

Det måste anges i ingrediensförteckningen om lupin ingår i ett livsmedel. I Sydeuropa äter man lupinfrö som snacks. Lupinmjöl framställs av lupinfrö och används ibland i vissa bröd, kakor och kex samt i glutenfria produkter. Det kan också förekomma i pasta, godis, bars och kryddblandningar.

Är Lupin giftig?

Hela växten. Yngre lupiner är giftigare än äldre. Frön och skidor är den giftigaste delen av växten. Växten är som giftigast när den bär fröskidor, men är fortsatt giftig efter torkning.

Vad är lupiner bra för?

Lupinen har en kraftig pålrot och utsöndrar en syra som gör att fosfat blir lättlösligt och åtkomligt även för andra växter. Man förstår att denna växt är bra både som gröngödslingsväxt för att förbättra jorden med näringsämnen och för att förhindra jorderosion.

Vilka lupiner är ätbara?

Lupinens frön innehåller giftiga ämnen, liksom fröna hos många andra vilda baljväxter. Lupinbönor i form av gula frön från Lupinus släktet, oftast Lupinus luteus (”gul Lupin”), är dock ett vanligt livsmedel i Medelhavsområdet och Latinamerika och äts mest inlagd som mellanmål (pickled snack).

Får man ha lupiner i trädgården?

Så lyckas du med lupiner i trädgården Förkultivera lupinerna inomhus (du kan så i slutet av mars/början av april) eller direktså rakt i jorden. Även rotsticklingar, gärna med en klack på roten brukar funka fint i mager näringsfattig jord.

Är lupin farligt?

Giftig vid konsumtion i stora mängder eller under lång tid. Det finns många olika arter av lupiner som är olika giftiga. Bitterlupiner innehåller stora mängder alkaloider och är därmed giftiga, medan sötlupiner som innehåller låga mängder alkaloider används till foder.

Vilka allergener ska alltid framgå av märkning?

Ingredienser som oftast ger allergi eller annan överkänslighet

  • spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), khorasanvete, eller korsningar mellan dem)
  • kräftdjur.
  • ägg.
  • fisk.
  • jordnötter.
  • sojabönor.
  • mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)

Share this post