Trendig

Varfor ska man inte ha choklad i kylen?

Varför ska man inte ha choklad i kylen?

Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken. Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.

Kan man ha choklad i frysen?

Ibland kan det faktiskt kännas övermäktigt att stoppa i sig all choklad. I så fall kan du lägga den överblivna chokladen i påsar och frysa in den. Då undviker du att chokladen blir torr och trist.

Varför blir chokladen prickig?

De vita fläckarna uppstår när flytande fett från kakaosmöret vandrar från den inre delen av chokladbiten och kristalliseras på ytan. Det kan hända när chokladen kyls okontrollerat vid tillverkningen och instabila kristallformer bildas.

Varför blir choklad ljus?

För de ljusa chokladsorterna till 40 – 45°C, Valrhona 48 – 50°C. Rör om. Om vita fläckar, som på fackspråk kallas ”fat bloom”, uppstår har chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig.

Kan man äta choklad som har gått ut?

– Gammalt godis är inte en jättestor hälsorisk, utan det är själva kvalitén på godiset som påverkas. Är det gammalt kommer det smaka annorlunda, exempelvis i choklad så finns det fett och blir det gammalt så smakar det härsket, säger livsmedelsinspektören Mona Bach.

Hur lång tid tar det för choklad att frysa?

De flesta choklad tiner inom 4 till 12 timmar, men det beror på hur stor biten är. En liten chokladkaka eller en påse chokladchips tar inte lång tid, men en stor behållare bakad choklad kan ta nästan 24 timmar.

Hur lång hållbarhet har choklad?

Det var intressant för mig som jag hittade svaret: den sista bäst-före-datum är ett ungefär värde – Tillverkaren garanterar upp till detta datum med oklanderlig kvalitet, men varje tillverkare bekräftade kan chokladen också långt bortom utgångsdatum och ätkvalitet av choklad länge fått vid rätt förvaring.

Hur ser mögel ut på choklad?

Fenomenet med vita fläckar på choklad kallas på fackspråk ’fat bloom’. Det handlar om fett som lägger sig i tunna skikt på chokladen och är helt ofarligt. Men de vita fläckarna är den främsta orsaken till reklamationer och kostar livsmedelsindustrin miljonbelopp varje år.

Share this post