Populära

Vad kan anvandas pa skadad hud?

Vad kan användas på skadad hud?

För optimal rengöring duscha om möjligt såret i kroppstempererat kranvatten alternativt tappa upp vattnet genom att spola ur kranen en minut. Blöt kompresser och rengör sår och omgivande hud.

Hur man lägger förband?

För om möjligt ihop sårkanterna och tryck samtidigt stadigt mot såret. Du bör försöka hålla den skadade kroppsdelen så högt som möjligt över hjärtats nivå, eftersom det sänker det lokala blodtrycket och minskar blödningen. Sedan gör du ett tryckförband och lägger det över såret.

När ska man byta förband?

Hur ofta ska jag byta förbandet? Du ska låta förbandet sitta på plats så länge som möjligt, eller så länge som din sjuksköterska rekommenderar. Man byter vanligtvis förband mellan 1 till 3 gånger per vecka.

Vad ska man vara uppmärksam på vid en Hudbedömning?

Vid avsaknad av hudförändring, palpera, observera temperaturskillnader, konsistensskillnader (fastare/mjukare än omkringliggande hud) samt smärta över tryckutsatt område. Resultat av hudbedömningen ska dokumenteras, såväl intakt hudkostym som eventuella identifierade trycksår.

Vilka regler gäller för krämer och salvor?

Oftast ska du bara smörja på ett tunt lager, förutom vid behandling av torr hud. Kräm, salva och gel används på olika hudbesvär: Salva är fetare än kräm och är bra att använda på torr och fjällande hud. Den bildar en tunn hinna som bevarar fuktigheten i huden.

Hur använder man ett tryckförband?

När man applicerar ett tryckförband så gör man det bäst genom att först dra ut en bit av förbandet, sträcka det och därefter vira runt skadan. Målet är att blödningen ska sluta. Om man applicerat förbandet och blödningen inte har stoppat ska man inte ta av förbandet för att göra om det.

När ska man byta kompress?

Lägga förband Dessa är lämpliga vid till exempel ytliga sår som kompresser lätt fastnar i. Förbandet ska bytas om det blir fuktigt eller smutsigt. När du byter bör du samtidigt kontrollera att såret inte har blivit rödare än tidigare eller att det syns något gult och kladdigt i såret.

Hur länge ha plåster på sår?

För små, rena och torra sår räcker det ofta att sätta på ett plåster. Använd plåster under hela läkningsprocessen för att låta såret läka i lugn och ro. Byt plåster och rengör såret dagligen för att hålla koll på att såret läker ordentligt och inte blir infekterat.

Share this post