Populära

Ar spis kummin och kummin samma sak?

Är spis kummin och kummin samma sak?

Ordet ”kummin” har semitiskt ursprung och ”spis” kommer antagligen från tyskans ”speise” för mat och matlagning. Spiskummin är vanlig i det indiska, nordafrikanska och mexikanska köken. Smaken är kryddig och ”varm” och lite besk och utvecklas om kryddan rostas och/eller steks i olja.

Är kummin bra för hälsan?

Sedan en lång tid tillbaka har kummin använts som krydda i mat och dryck, men inte enbart för sin angenäma smak, utan även pågrund av örtens hälsosamma egenskaper. Kummin har en kramplösande effekt i mage och tarm och kan därigenom minska problem med orolig mage, uppblåst mage och väderspänningar.

Hur smakar kummin?

Smak: Karaktäristisk frisk, lite dillig och lätt bitter ton. Alternativ vara: Kan ibland ersättas med kardemumma t. ex. i bröd.

Vad ersätter kummin?

Ersätt med: Till bröd passar oftast brödkryddor som anis och fänkål eller malda pomeransskal.

Vad är Svartkummin bra för?

Svart Kumminolja är en välkänd hälsolja som utvinns av blommans frukter som är kaplsar med frön i. svart Kumminolja eller Nigellaolja har traditionellt använts som medicinalväxt/läkeolja i arabiska, afrikanska och asiatiska länder mot bla. inflammationer, depression, allergier, magproblem, astma och bronkit.

När används kummin?

I Sverige används kummin traditionellt som sprit-, bröd- och ostkrydda, men i Europa är det även en oumbärlig smaksättare i t. ex. ungersk gulasch och tysk sauerkraut.

Hur Mortla kummin?

I affären finns hel kummin och ibland också malen kummin. Köp gärna hel kummin och stöt i en mortel för att få mest smak. Brödkummin och spiskummin är inte samma sak. Kumminolja kan orsaka leverskador.

Hur Mortla utan mortel?

Använd vitlökspress istället för mortel för at krossa hela pepparkorn. Särskilt bra på campingsemestern! Använd en ”matsax”! Med den kan du klippa kött och bacon, mycket lättare än att använda kniv.

Share this post