Frågor

Finns det svensk fetaost?

Finns det svensk fetaost?

Den första svensktillverkade fetaosten togs fram under varumärket Semper på Arlas mejeri i Norrköping. Tidigare fanns det bara ett litet utbud av importerad bulgarisk fårost i vissa småbutiker runt Mälardalen. Apetina 500 gram har en hållbarhet på 360 dagar. Finns nu i butik och kostar ca 35- 40 kronor.

Hur gör man fetaost?

Tillverkningen börjar med att mjölken anländer till mejeriet där den pastöriseras (upphettas till ca 65°) och homogeniseras (mjölkfettet finfördelas i mjölken). När mjölken svalnat till rätt temperatur tillsätts det vegetabiliska ystenzymet som gör att mjölkens protein koagulerar till ostmassa.

Vad är vit ost?

Salladsost eller vitost är ett nytt påfund. Det är en mild ost av komjölk som inte kräver samma omsorg som fetan och därför kan säljas till ett lägre pris.

Vad betyder ordet fetaost?

Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades. Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva.

Hur länge håller oöppnad fetaost?

Ost har lång hållbarhet, Fetaost är inget undantag! Ofta förvaras fetaosten i stora tråg i lag och där kan de lagras och vara hållbara i minst ett halvår. Om Fetaosten vakumpackas håller den i 8 månader.

Vad består fetaost av?

En traditionell fetaost är tillverkad av får- eller getmjölk. Inom EU är det endast tillåtet att kalla sådan ost tillverkad i Grekland av får- eller getmjölk för fetaost. Fetaost är lite syrlig och ganska salt i smaken, och används i såväl sallader och pajer som till bröd.

Var kommer feta ost ifrån?

I Grekland finns det över 6 000 olika växtarter. Av dessa växer 15 % bara här, vilket är en mycket större andel än i många större länder. Den biologiska mångfalden och de traditionella produktionsmetoderna är de viktigaste skälen till att äkta fetaost bara kan tillverkas i Grekland.

Varför heter fetaost fetaost?

Feta = Grekland Namnet feta börjar nämnas under det bysantinska riket under namnet ”prospatos” vilket betyder friskt. I slutet av 1700-talet börjar namnet feta, som betyder skiva, användas.

Share this post