Rekommendationer

Hur paverkades livet for manniskorna under efterkrigstiden?

Hur påverkades livet för människorna under efterkrigstiden?

Utvecklingen i Europa och världen under efterkrigstiden fram till 1989 präglades – vid sidan av det kalla kriget – av stora konjunktursvängar inom världsekonomin, men också av frihetskamp i form av avkolonisering, demokratiseringsprocesser och folkliga proteströrelser.

På vilket sätt har andra världskriget Enat områden och grupper?

Vid tillfället behärskade Tyskland och Italien stora delar av Europa, samtidigt som Japan ockuperade Korea och delar av Kina. Genom Atlantdeklarationen ville de västallierade (Storbritannien och USA) visa sin lojalitet och solidaritet med alla länder som var ockuperade av axelmakterna.

Hur var efterkrigstiden?

Efterkrigstiden – tiden efter andra världskriget – utmärk(te)s av en maktkamp mellan USA och Sovjetunionen. Länderna hade helt olika sätt att se på hur samhället skulle utformas. Det blev i princip en kamp mellan systemen kapitalism och kommunism, och om vilket land som skulle ha mest inflytande i världen.

Vilka förändringar i samhället skedde under 1800 talet?

Under 1800-talet intensifierades den pågående industrialiseringen i Europa och USA. Ångmaskinen bidrog till att förbättra kommunikationerna både på land och till havs. Järnvägsbyggandet och de nya ångbåtarna medförde att transporter gick snabbare och att landsdelar och länder knöts närmare varandra.

Hur förändrades världskartan efter andra världskriget?

De västallierade gick med på att Polens gränser försköts västerut och att Sovjetunionen tog kontrollen över Baltstaterna. Andra gränsjusteringar gjordes i Italien, Bulgarien, Rumänien, Ungern och Tjeckoslovakien. Tyskland och Österrike delades in i ockupationszoner.

Vad menas med berlinblockaden?

Berlinblockaden var ett försök från Sovjetunionens sida i början av kalla kriget (24 juni 1948 till 12 maj 1949) att få västmakterna att ge upp Västberlin. Västmakterna lyckades till slut häva blockaden genom att flyga in förnödenheter till Berlin.

Vilka länder delades upp efter andra världskriget?

Vilka länder ingick i alliansen?

De allierade var Storbritannien, Frankrike, Belgien och USA med flera. Andra världskriget var åren 1939 – 1945. De allierade vann kriget mot Nazityskland och de länder som stod på Nazitysklands sida i kriget.

Hur förändrades kvinnornas situation under efterkrigstiden?

När nazisterna kom till makten 1933 utestängdes kvinnorna från arbetsplatserna. Gifta kvinnor fick inte ha statliga tjänster. Kvinnans biologiska natur gjorde henne i första hand lämplig för hem och familj, hävdade man. Kvinnornas möjligheter att studera vid universiteten reducerades kraftigt.

Hur såg situationen ut för människor i Europa efter 1945?

EUROPA ÅTERUPPBYGGS 1945 – Europa ligger i ruiner, dess befolkning saknar mat, bränsle och bostäder. Behovet av överlevnadsstrategier är desperat, och krigsransoneringen fortsätter så att åtminstone de grundläggande behoven kan tillgodoses.

Hur kunde arbetarnas situation förbättras under slutet av 1800-talet och början av 1900 talet?

Den odlade arealen ökade därför kraftigt under 1800-talet samtidigt som den framväxande industrin i tätorterna fick mer arbetskraft. Ny teknik gjorde också jordbruket effektivare och nya växtslag gav bättre skördar som kunde livnära fler människor.

Varför dominerade Europa under 1800-talet?

Fart, dynamik och framstegstro präglade Europa i slutet av 1800-talet. Järnvägen, elektriciteten, film- och fotokonsten och nya teorier inom vetenskap och medicin befäste Europas ledande roll under denna period av mognande teknisk utveckling. Det var en tid av optimism.

Share this post