Rekommendationer

Kan man ringa SOC anonymt?

Kan man ringa SOC anonymt?

Du kan vara anonym om du ringer soc och bara vill ställa frågor eller få råd och stöd. Men du behöver berätta vem du är om du ansöker om hjälp. Då kommer soc att kontakta dina föräldrar eller vårdnadshavare.

Hur många Orosanmälningar kan man få?

Socialtjänsten i Sverige mottar över 330.000 orosanmälningar om barn per år enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2018. Den siffran växer dessutom ganska kraftigt varje år. Lagen säger att socialtjänsten inom 14 dagar ska göra en förhandsbedömning om de ska inleda en utredning eller inte utifrån anmälan.

Kan man Orosanmäla sig själv?

Om du är orolig för din situation kan du vänta dig till socialtjänsten där du bor. Socialtjänsten har då till uppgift att göra en bedömning om det finns skäl att inleda utredning. Man kan göra en anmälan eller en ansökan till socialtjänsten. Den kan vara muntlig eller skriftlig.

På vilka grunder kan man göra en orosanmälan?

I vilka lägen bör man göra en orosanmälan? Den som misstänker att ett barn far illa ska alltid göra en orosanmälan. Det kan vara att man tror att barnet blir utsatt för fysiskt eller psykiskt våld eller blir eller har blivit vittne till våld i hemmet.

Får man reda på vem som gjort Orosanmälan?

Detta innebär att om det gjorts en anonym anmälan kan ni inte få reda på vem som gjort anmälan. Har istället anmälaren berättat om sitt namn, men begärt att få vara anonym i relation till er, behöver socialnämnden göra en sekretessprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Vad har socialen för nummer?

Om socialkontoret är stängt kan du ringa socialjouren på 010-444 05 00.

Hur många Orosanmälningar leder till utredning?

FAKTA orosanmälningar 331 000 orosanmälningar gjordes i Sverige 2018. 128 000 av dessa (38 procent) ledde till ett beslut om att en utredning skulle inledas. 180 000 barn kom till socialtjänstens kännedom genom anmälningar, vilket motsvarar 8,3 procent av alla barn i åldern 0-17 år.

Hur länge ligger en orosanmälan kvar?

Enligt 12 kap. 1 § socialtjänstlagen ska uppgifter gallras efter fem år om de faller under de uppgifter som avses i lag om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten.

Kan man göra Orosanmälan på vuxna?

Vid en orosanmälan har alltid vårdnadshavare och barn rätt att ta del av anmälan som har gjorts. Är du orolig för en vuxen person som har eller riskerar att få ett beroende eller missbruk, av exempelvis alkohol, droger eller spelande, så kan du göra en anmälan till socialtjänsten. Du har rätt att vara anonym.

Kan man göra en orosanmälan på en vuxen person?

Om du får veta eller misstänker att en vuxen (över 20 år) far illa på något sätt bör du anmäla det till individ- och familjeomsorgen. Det kan exempelvis handla om att du misstänker att någon är utsatt för våld i nära relation eller att någon har problem med missbruk.

Far man reda på vem som gjort Orosanmälan?

Vilka kan se en orosanmälan?

Det kan till exempel avse barn och ungdomar som i hemmet utsätts för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar eller problem i förhållande till sin familj, likaså om det blir vittne till våld eller lever i en miljö där våld och hot om våld förekommer.

Share this post