Allmänning

Kan man spara fron fran tomater?

Kan man spara frön från tomater?

Efter torkning kan fröerna sparas i en försluten plastpåse, en burk, en fröpåse eller ett kuvert. Bara det håller sig torrt. Tomatfrön har väldigt lång hållbarhet och kan frysas under flera år med god bibehållen grobarhet. Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.

Hur får man Tomatfrön att gro?

Odla tomat från frö

  1. Fyll ca 8-cm krukor med blomjord i botten och övre halvan med näringsfattig såjord.
  2. Vattna igenom jorden med ljummet vatten.
  3. Så två frön på ca 1 cm djup i varje kruka.
  4. Ställ sådden i rumstemperatur. Använd gärna miniväxthus eller plastpåse tills dess fröna grott och de första bladen vecklat ut sig.

Hur kärna ur tomater?

Tillagning

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull eller panna.
  2. Skär ett kryss i tomaternas topp.
  3. Lägg ner tomaterna i det kokheta vattnet och sjud dem sedan i någon minut tills skinnet börjar lossna och går att dra av.
  4. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet.
  5. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna.

Måste man torka Tomatfrön?

Eftersom en tomat innehåller väldigt många fröer så tycker jag att jag har råd att undvara några frön då jag tar frön genom att torka på papper. Det finns säkert lika många sätt att ta tomatfrön som det finns tomatsorter, nästan.

Hur länge håller sig Tomatfrön?

Alla fröproducenter stämplar sina fröpåsar med bäst före-datum. Grönsaksfröer håller den garanterade grobarheten i två år medan blommor håller i tre år. Efter att datumet gått ut kan producenterna inte längre garantera samma grobarhet – däremot är det inte sagt att grobarheten sjunker nämnvärt.

Måste frön torka innan plantering?

Torka och rensa Men du kan ofta också repa frön direkt på plantorna. Tänk på att fröna behöver torka lite till efter fröskörden. Lägg dem gärna så luftigt som möjligt, inomhus i rumstemperatur går bra, men välj ännu hellre en svalare plats.

När kan man börja så Tomatfrön?

Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas. Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt.

Hur lång tid tar det för Tomatfrö att gro?

Bästa groningstemp. är 22 – 25°C. Då gror normalt fröna på mellan 5 till 14 dagar. Vid lägre temperatur kan det ta upp till 4 veckor innan plantan visar sig.

Hur man Skållar tomater?

Koka upp rikligt med vatten. Gör ett kryss i tomaterna och koka dem 30 sekunder. Häll bort vattnet. Skala tomaterna när de svalnat lite och dela dem i klyftor.

Måste man torka frön?

Du kan skörda knippor av blomstänglar av olika växter med väl utvecklade frön och hänga på tork. Sedan kan du skaka ut fröerna. Men du kan ofta också repa frön direkt på plantorna. Tänk på att fröna behöver torka lite till efter fröskörden.

Share this post