Rekommendationer

Ar det tillatet att roka vattenpipa?

Är det tillåtet att röka vattenpipa?

Rökförbud gäller i alla offentliga lokaler dit allmänheten har tillträde, som till exempel restauranger och serveringar såväl inomhus som utomhus. Det är förbjudet att röka på alla uteserveringar. Det är också förbjudet att röka vattenpipa, även vattenpipor som inte innehåller tobak.

Hur gör man en vattenpipa?

Rökmassan läggs i en keramikskål med hål i botten. Ovanför läggs en bit aluminiumfolie, också den perforerad och därpå ett glödande kol. När rökaren drar in röken passerar den först genom kallt vatten som finns i en vas. Detta gör att röken är sval och inte lika stickande (irriterande) som vanlig tobaksrök.

Får muslimer röka vattenpipa?

I årets broschyr inför ramadan finns även information om de första rapporterna om rökares risker att drabbas värre av covid-19 än icke-rökare. Rådet är också att helt undvika att röka vattenpipa under pandemin.

Får man röka vattenpipa i lägenhet?

Rökfria bostäder: rökförbudet gäller inte flerbostadshus men frivilliga förbud kan införas. Rökförbudet omfattar inte privata miljöer såsom flerbostadshus. Den som bor i en hyresrätt eller bostadsrätt har därför rätt att röka i sin lägenhet eller på sin balkong.

Var kommer vattenpipa ifrån?

Ursprung i Mellanöstern och Asien Att röka vattenpipa är en tradition som ursprungligen kommer från Mellanöstern och södra Asien. Man beräknar att omkring 100 miljoner människor röker vattenpipa runt om i världen.

Är det farligt att röka vattenpipa utan tobak?

Röken från en vattenpipa smakar avsevärt mildare och svalare än röken från cigaretter vilket kan ge intryck av att den inte är lika farlig som andra typer av rökning. Vattenpipans rök är dock skadlig även den, vattnet filtrerar nämligen endast bort cirka 5 procent av gifterna.

Får man röka enligt Islam?

Ta tobak som exempel: Innan man visste att rökning var hälsofarligt, ansåg många lärda muslimer att rökning var icke-önskvärt på grund av lukten. Nu när det finns vetenskapliga bevis för tobakens hälsorisker anser många lärda att tobak är förbjudet.

Får muslimer snusa?

Utöver att inte äta eller dricka skall rätt-trogna muslimer heller inte röka, snusa, skvallra eller tala ont om andra. Sexuell avhållsamhet ingår också. – Rökning är förbjudet hela tiden, men tyvärr finns det många muslimer som röker.

Kan man förbjuda rökning i bostadsrätt?

Kan hyresvärd förbjuda rökning på balkong?

Generellt sett är det också tillåtet att röka på balkongen för den som hyr en lägenhet. Inte heller enligt hyreslagen (12 kap. JB) har rökning på balkong bedömts vara en sådan allvarlig störning som kan förbjudas eller leda till konsekvenser som uppsägning.

Är Nikotinfri vattenpipa farligt?

Ett annat problem är att ungdomar som röker vattenpipa är mer benägna att även prova annan tobak, alkohol och narkotika. Myt: Vattenpiperökning är mindre farligt eftersom röken inte innehåller så mycket nikotin.

Vilka saker är haram?

Haram är förbjuden mat Islam förbjuder griskött och grisfett, men också blodmat, kött av rovdjur och fisk utan fjäll. Djuret får heller inte ha fötts upp på kadaver. Alla former av alkohol, även lättöl, cider, vinsås och godis med alkohol i, är otillåtna.

Share this post