Blogga

Hur betar man med alun?

Hur betar man med alun?

Beta ullen/garnet med 25 gram alun och 1 gram vinsten i 1 timme temp. 90 grader C. Låt svalna i badet, krama ur och låt torka i 4 till 5 dagar.

Hur betar man tyg?

Så betar du tyg med alun Det gör du med alun som finns att köpa på apoteket, 10 gram alun per 100 gram tyg. Mät upp alunen och blanda i den i så mycket vatten att det täcker tyget. Låt det sjuda i en gryta i en timme. Du kan även använda dig av bad med sojamjölk eller tepåsar.

Hur färgar man ull?

Så gör du:

  1. Häll vatten i glasburkar, en burk för varje färg du vill använda, och ställ dem på en kökshandduk i botten på en stor gryta.
  2. Droppa i karamellfärg i varje burk.
  3. Häll i lite ättikssprit i varje burk, cirka en kapsyl för 2 deciliter.
  4. Lägg ullen i färgbaden, häll vatten i grytan runt burkarna och värm på spisen.

Hur mycket alun?

Textilierna får sedan svalna i färgbadet. Resultatet blir bäst om textilierna är betade i förväg med alun (ca 10 % av materialets vikt) och ibland även vinsten (ca 5 % av materialets vikt). Betmedel fungerar som ett slags ”klister” för att färgen ska fästa på fibern. Både alun och vinsten ökar ljus- och hållfastheten.

Hur färgar man gardiner?

Gör så här

  1. Innan du börjar färga gardinerna blöter du dem med vatten ungefär två tredjedelar av längden.
  2. Fyll en plastbehållare med utblandad färg (följ anvisningarna på förpackningen) och fyll den andra plastbehållaren med rent vatten.
  3. Doppa gardinerna i den utblandade färgen ungefär en tredjedel av längden.

Hur färgar man med te?

Börja med att koka upp så mycket vatten att plagget täcks helt. I vattnet lägger du sedan ner ett flertal tepåsar. Ju fler du tar, desto mörkare blir färgen. Låt påsarna dra sig i vattnet i cirka 15 minuter och lägg sedan ner plagget.

Kan man färga ullkläder?

Nitor Allfärg färgar ull, siden och nylon samt alla naturmaterial. En pulverfärg som är lämplig för ömtåliga plagg, mindre plagg eller plagg/textilier som tvättas sällan. Infärgas i 80-90 °C. Vid färgning av ull och siden rekommenderar vi handfärgning.

Share this post