Blogga

Vilken lavendel ska man valja?

Vilken lavendel ska man välja?

Lavandula angustifolia är härdigast och den arten som lämpar sig bäst i Sverige. Kan tåla ner till 15 minusgrader, och man brukar räkna att den klarar sig till och med zon 3.

Varför blir lavendeln brun?

Lavendel vill ha sol, mycket sol, för att utveckla sina eteriska oljor. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem. Med andra ord bör den helst planteras i ett väldränerat läge och gärna i en upphöjd bädd.

Finns det olika sorters lavendel?

Släktet Lavendel har ca 30 arter, de flesta hemmahörande i medelhavsområdet och i Afrika. I Sverige finns det 2 arter som är härdiga. Lavandula angustifolia med sorter som ’Munstead’ och ’Hidcote’ med blålila blommor och Lavandula x intermedia. På svenska kallas den för Lavandin och sortnamnet är ’Grappenhall’.

När ska man plantera lavendel i rabatt?

När det våras, kan du plantera ut den i stor kruka eller rabatt. Viktigt är att den inte står blöt – särskilt inte över vintern. Vid sträng kyla eller barfrost kan du täcka plantan lätt, skydda den med t ex granris, torra löv eller vinterväv. Även om du bor i trakter, där lavendel inte övervintrar, kan du odla den.

Vilken lavendel blir störst?

Beskrivning av Lavandula angustifolia. Lavendel är en flerårig, aromatiskt doftande, grågrön halvbuske som blir omkring 50-100 centimeter hög. Det finns även dvärgformer med kompakt växtsätt som är lägre. Exempel på detta är sorterna’Hidcote Blue’ och ’Munstead’, som blir 25-40 cm höga.

Varför vissnar min lavendel?

Det vanligast problemet med lavendel är att man i all välmening vattnar för mycket, och det tål inte plantorna. De tycker om att stå soligt, torrt och gärna i lite sandblandad (eller i vart fall väldränerad) jord.

Är lavendel lättskött?

Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. Vatten och näring: Lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålles lätt fuktig – aldrig blöt. Svag dos näring lite då och då.

Vilka tre olika färger kan lavendel ha?

Färger: Oftast är blommorna ”lavendelblå” eller blå i andra nyanser, men finns även i vitt och rosa. Säsong: Högsäsong under april – augusti, men finns både tidigare och senare. Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord.

Hur doftar lavendel?

Lavendel räknas också som medicinalväxt och har lugnande och kramplösande egenskaper. Lavendelblommor ger utsökt smak i olika sorters kakor, både i småkakor, skorpor och sockerkakor. Främst är det doften vi tycker så mycket om, denna somriga doft som i fantasin tar oss med på resor till Provence och Toscana.

Kan man sätta lavendel på hösten?

Lavendel kan också sås utomhus i september till november i krukor eller på friland avsett för uppdrivning. Krukorna står kvar ute hela vintern och till våren har plantorna hunnit växa till sig. Läs gärna mer i Så här försår du perenner.

Share this post