Frågor

Vad kan man gora med litchi?

Vad kan man göra med litchi?

Testa att blanda litchi i en fruktsallad att äta som ett lätt mellanmål eller ät frukten ihop med blåmögelost. I Asien används litchi även i varma kryddiga rätter där den milda smaken tillför sötma. Litchi växer vilt i Kina och Sydostasien.

Är frukten litchi?

Litchi (Litchi chinensis) är ett fruktträd och en stenfrukt som kommer från Kina. Frukten är av en valnöts storlek. Den har ett knottrigt, brunaktigt skal, medan det vita fruktköttet omger en stor kärna. Frukten äts naturell.

Hur förvarar man litchi?

Förvaras kallt, gärna i kylskåpet i en plastpåse. Ätbar litchi växer vilt i södra Kina, norra Vietnam och Kambodja, men den odlas på flera håll i världen där klimatet är tillräckligt tropiskt. I Kina ska frukten ha varit en uppskattad delikatess redan för 2 000 år sedan.

Vad är litchi bra för?

Litchi – den här lilla exotiska frukten är en sockerbomb, men den innehåller också en stor dos kalcium vilket gör att det är bra att äta litchi i måttliga mängder. Fikon – är godare än godis och det är kanske inte så konstigt då de både innehåller mycket socker utan också massa kalorier.

Kan man odla litchi i Sverige?

Ha krukan varmt och ljust. När grodden kommer upp, skydda mot stark sol på sommaren. Litchie är mycket känslig mot drag och kyla, men du kan ha din planta ute under den varmaste tiden på sommaren, om det blir varmt och soligt och du kan placera den mot en varm, vindskyddad husvägg t. ex.

Hur odlar man Lychee?

Tvätta kärnan lite och mylla ner den ca 2 cm i en kruka med sandblandad blomjord och med lecakulor som dränering i botten. Du kan plantera flera kärnor i en större kruka om du vill. Håll sådden fuktig, trä en plastpåse med flera andningshål över. Ha krukan varmt och ljust.

Varifrån kommer litchi?

Litchi tillhör en grupp av frukter som ursprungligen kommer från Ostasien. Litchi och longan från Kina, rambutan och pulasan från Malaysia. I dag sker odling av litchi många länder. Frukterna har ett kraftigt, läderartat skal.

Share this post