Rekommendationer

Hur har synen pa barn forandrats over tid?

Hur har synen på barn förändrats över tid?

Barndomen har under de senaste 20 åren blivit allt- mer institutionaliserad. Samhället har tagit både ett socialt och ett pedagogiskt ansvar för barnens utveckling och välbefinnande. Vår tidigare bild av barndom gäller inte längre. Denna förändrade syn på barndom kommer också att prägla synen på kunskap och lärande.

Hur pedagogisk dokumentation kan genomföras?

Gå igenom barnets dokumentation tillsammans med barnet och anteckna sådant som kommit fram i diskussionerna. Barnets dokumentation kan sparas till exempel i barnets portfolio eller i ett elektroniskt system. Barnets dokumentation ska användas aktivt i den pedagogiska dokumentationsprocessen.

Vad påverkar barns livsvillkor?

Miljön i hemmet är en viktig faktor som påverkar barns och ungas hälsa under uppväxten och senare i livet. En god relation mellan barn och föräldrar minskar risken för en rad olika hälsoproblem och riskbeteenden hos barnen. Relationen förälder-barn är därför central för att följa utvecklingen av miljön i hemmet.

Vad har du för tankar kring hur synen på barn och barns fostran har förändrats?

Hur vi ser på barn och barndomen har förändrats radikalt. Från att ha värderat barn i ekonomiska termer, till att ge dem ett känslomässigt värde, börjar vi nu se barn som medborgare med rättigheter. Barn får stor uppmärksamhet i vårt samhälle. Diskussionen kretsar ofta kring vad som är ”barnets bästa”.

Hur har synen på föräldraskap utvecklats?

– Barnen själva har också fått högre status och självbestämmande i relation till föräldrarna än de hade för cirka 100 år sedan. Samhället har även blivit mer mångkulturellt vilket skapat mer mångfacetterade former av familj och föräldraskap .

Hur har synen på barn förändrats under 1900-talet?

I början av 1900-talet sågs barn fortfarande som blivande vuxna och hade inte alls samma frihet, ansvar, plats eller status som en vuxen. Det gjorde att de hade en helt annan roll i familjen och samhället. Barnen fick snällt hålla sig i bakgrunden av de vuxna.

Hur kan pedagogisk dokumentation bidra till arbetet med barns lärande och utveckling?

Genom pedagogisk dokumentation kan man få en bild av hur interaktionen på förskolan tar sig uttryck, både genom hur barn interagerar med varandra, men också genom att tydliggöra förskollärarnas barnsyn (Åberg & Lenz Taguchi 2005).

När blir dokumentationen en pedagogisk dokumentation?

Vissa av våra informanter angav att den blev pedagogisk när den stod i fokus för någon typ av samtal och reflektion tillsammans med andra. En informant upplevde istället att en dokumentation blir pedagogisk när den på ett konkret sätt synliggör ett barns förändrade kunnande.

Hur kan barnkonventionen påverka barns livsvillkor?

Barnkonventionens fyra grundprinciper Ingen får diskrimineras. Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet. Varje barn har rätt att överleva och utvecklas. Barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det.

Hur påverkar fritid barns levnadsvillkor?

Fritiden är på sätt och viss ett socialt nätverk där barnen utvecklar sina identiteter, kultur och idéer. Även medie- och underhållningsindustrin påverkar barns fritid i större omfattning idag. Ett stort antal undersökningar visar att barn använder sin fritid åt bl.

Vad betyder institutionaliserad barndom?

Det är ett barn som granskats med vetenskapliga förtecken. Ett barn som man – av omsorg om dess bästa – bemödar sig om att anpassa till de krav man menar att fortsatt skolgång och vuxenliv kräver.

Hur ser barnuppfostran ut idag?

Enligt honom är den allmänna uppfattningen i dag att barn är aktiva, kompetenta, med stor potential och stora förmågor. Vuxna tycker att barndomen är en ganska imponerande period och att barn har kvaliteter som är eftersträvansvärda – kreativitet, leklust, nyfikenhet och energi.

Share this post