Trendig

Varfor heter det zest?

Varför heter det zest?

Ordet zest kommer från franskans zeste som ursprungligen kommer från grekiskans σχίζω (skhízō, att dela). På svenska används även termen strimlat skal, som i apelsinskal, citronskal, o.s.v.

Vad kallas skalet på citrusfrukter?

zest (av franska zeste ’citrusskal’), det yttre, färgade skalet på citrusfrukter.

Vad är clementin zest?

Det yttersta på citrusfrukternas skal kallas zest på engelska och zeste på franska, och ordet har blivit populärt också hos svenska matskribenter med stavningen zest. Med hjälp av ett zestjärn kan man få fram limezest, citronzest eller apelsinzest.

Vad betyder Zestjärn?

Zestjärn (ciseleringsjärn, cestjärn, fr. zeste = skal) är i barsammanhang ett knivverktyg med en utbuktande vinkel, med vilket man kan finstrimla eller ciselera långsmala dekorativa remsor ur lime, apelsiner o.d. Zestjärn kan även avse ett rivgärn, vanligtvis ett långt och smalt rivjärn.

Vad kallas rivet citronskal?

Zest eller det tunna yttersta färgade skalet på en citrusfrukt som citron, lime eller apelsin används som smaksättare och dekoration i och på mat. kakor, drinkar och efterrätter. Det smaksätter bland annat citronpaj, limesorbet, apelsinmaräng eller strös ovanpå sallader.

Hur vet man om en clementin är gammal?

Gamla apelsiner får också bruna fläckar, mest vid stjälkänden. Apelsiner kan också drabbas av mögel, röta och uttorkning. Släng apelsiner som är dåliga. Det går inte att skära bort delar av en dålig apelsin och äta resten.

Hur river man apelsinskal?

Det tunna skalet kan rivas med ett zestrivjärn eller speciellt ciseleringsjärn eller zestjärn. Ett ciseleringsjärn eller canelleringsjärn används för att göra lite bredare strimlor och ett juliennejärn till tunna dito.

Vad kan man använda istället för citronskal?

Byt ut varje tesked citronskalan i ditt recept med 1/2 tsk citron extrakt eller två matskedar citronsaft. Detta ger dig den närmaste smaken matchen möjligt. Om du har torkat citronskal i ditt skafferi, kan den också stå in för färsk citronskal.

Share this post