Rekommendationer

Hur ser Kaneltrad ut?

Hur ser Kanelträd ut?

Kanelträden hör till familjen lagerväxter och är släkt med lager och avokado. Kryddan kanel görs av innerbarken från trädets grenar. Det finns mer än hundra arter av kanel och alla har mer eller mindre aromatisk bark. Äkta kanel Cinnamomum verum odlas främst på Sri Lanka och anses ha den finaste smaken.

Vad kommer kanel ifrån?

Äkta kanel eller ceylonkanel (Cinnamomum verum) är en art i familjen lagerväxter som förekommer naturligt på Sri Lanka (tidigare Ceylon) och sydöstra Asien. Den är en av flera arter vars bark används som kryddan kanel. Arten odlas kommersiellt främst i Sri Lanka, och i mindre skala i Madagaskar och Seychellerna.

Vilken del av busken blir kanel?

Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Bladen och de torkade kanelfrukterna kan också användas.

Är kanel starkt?

De tjocka, grova rören har en stark, pepprig smak. Sätter smak på många indiska grytor. 4 Saigonkanel Kallas även vietnamesisk kanel. Kommer från trädet Cinnamomum loureiroi.

Hur kommer kanel till Sverige?

Lejonparten av den kanel vi köper kommer från Kina och Indonesien. De har en starkare smak än den äkta kanelen, som många benämner som ceylonkanel, Cinnamomum verum. Äkta kanel är också ljusare till färgen. Kanelträdet är släkt med lagerträdet.

Vilket år kom kanel till Sverige?

Det finns över 250 olika sorters kanel och den vanligaste varianten i Sverige är så kallad Cinnamomum cassia med sitt ursprung i Sydvietnam. Kanelen kom för många hundra år sedan till västvärlden via Sidenvägen och sjövägen via Afrika och finns omnämnd i skrifter i Sverige redan under1300-talet.

Hur tillverkar man kanel?

Själva kanelen utvinns från bark. Först avlägsnas det yttre lagret, korkbark, sedan torkas kanelen. ”Äkta kanel” är en direktöversättning från latinets Cinnamomum verum, men det gör inte andra kanelarter mindre äkta. Äkta kanel, eller ceylonkanel som den också kallas, odlas på Sri Lanka, Madagaskar och Seychellerna.

Hur vet man om det är äkta kanel?

Kanel som är äkta vara Den är mycket ljusare i färgen än kassiakanelen och doftar något mer aromatiskt. Jag tycker att smaken är mindre stark, mer rund söt och mindre besk. Brukar benämnas ”äkta kanel” på förpackningen, men läs ändå!

Share this post