Rekommendationer

Kan man ha rott vin till fisk?

Kan man ha rött vin till fisk?

Fiskrätter är ofta lätta och eleganta, så vitt vin är ett säkert kort. Fet fisk är rik på umami som inte passar med strävheten i rött vin. Däremot kan lätta rödviner gå bra ihop med vit fisk och både öl och cider är spännande val.

Kan man dricka rött vin till räkor?

Ett rött vin kan passa perfekt när tillbehören är tyngre, såsom när räkorna syns i en pastarätt. Ett rosévin kan vara det rätta valet när rätten inte är fullt så mäktig, medan ett bubbel gärna gifter sig med friterade skaldjur. På samma gång tycker många att valet av dryck påverkas av vilket skaldjur det gäller.

Kan man dricka bubbel till lax?

Om du serverar rå lax som en tartar eller i sushi är ett mousserande vin en fantastisk kombination. Vad dricker man för typ av vin till lax? Ett gott lax vin kan vara både, vitt, rött, mousserat och Rosévin.

Kan man ha rött vin till varmrökt lax?

Smaken som du hittar i rökt lax fungerar väl ihop med ett torrt och druvigt vin. Här ska du framförallt akta dig för rödviner med höga halter av tanniner då detta kan få laxen att smaka metall. För gravad lax som är både salt, söt och syrlig på samma gång så vill du ha ett friskt och fruktigt vin, gärna med lite sötma.

Vad ska man dricka till hummersoppa?

Torr sherry är det klassiska dryckesvalet till hummersoppa. Det fylliga starkvinter matchar den krämiga soppan fint. Också ett nyanserat och strukturerat vitt vin passar i glaset, för dess syrlighet fräschar upp helheten. Välj exempelvis Chardonnay, klassikerparen kommer från Bourgogne i Frankrike.

Vilket vin passar till räkor?

De klassiska valen av vitt vin till räkor är Chablis och Chenin Blanc. Krispigheten hos de vita vinerna från Nya Zealand passar även de utmärkt till räkor. En oekad modern Bordeaux kan fånga upp smaken i räkorna på bästa sätt den med.

Vilket rött vin passar till räkor?

Vid tyngre tillbehör till skaldjur som pasta och tomatsås passar rött vin utmärkt. Gärna i form av Pinot Noir, Gamay eller Sangiovese. Serverar du friterade skaldjur harmoniserar mousserat vin väl med den oljerika maten.

Vad passar till mousserande?

Huvudregeln är; syra, sälta och fet mat går riktigt bra hop med mousserande vin. Fet mat känns mindre fet med ett syrligt vin. Saltade chips, popcorn eller saltade brödpinnar är exempel på bra tilltugg till bubbel. Hemligheten är att sältan bryter av strävheten i vinet och gör att vinet upplevs som mildare.

Vad dricker man till inkokt lax?

Till inkokt lax förslår Vinbanken att ni väljer ett vitt torrt vin. Gärna med behaglig syra och gärna med tillägg av en knivsudd sötma. Återigen poppar vinet med den låga alkoholhalten upp som en perfekt match i vår tema-serie, vin och mat i kombination.

Vilken druva till lax?

Ugnsbakar du istället laxen med ett krispigt örttäcke bör du kanske välja ett mineralrikt vin. Prova en Sauvignon Blanc med toner av citrus och mineraltoner. Till en lax sashimi med asiatiska smaker kan du leta efter en halvtorr Riesling.

Hur mycket rökt lax per person?

Bjuder du på en blandad buffé – både laxar och kallskuret – är vår erfarenhet att ca 60-65% bör vikas åt laxen. Om du enbart serverar varmrökt lax till kokt potatis kan det räcka med ca 160-170 gr per person.

Rött vin kan därför passa alldeles utmärkt till både lax , torsk och annan fisk, bara tillbehören anpassas. Naturligtvis är även valet av rött vin viktigt, till dessa rätter bör de allra tyngsta röda vinerna med sträv struktur undvikas, medan däremot röda viner med stor fruktighet och hög syra passar bra.

Share this post