Populära

Hur viktig ar Angsparren?

Hur viktig är Ångspärren?

Ångspärrar används framförallt för att minimera risken för fuktskador, till exempel mögelpåväxt. Den är också viktig för isoleringen eftersom den bevarar värmen i huset längre. Utan en ångspärr skulle den varma luften inomhus snabbt leta sig ut genom springor och glipor.

Var sätter man ångspärr?

Ångspärren ska monteras på den varma sidan av takets värmeisolering. Normalt fungerar det även att placera ångspärren något indragen i isoleringen, dock ska minst två tredjedelar av isolervärdet vara på ångspärrens kalla sida. Skarvar kan utföras på flera olika sätt.

När ska man ha ångspärr?

Isolering av vindsutrymmen Är tanken att ha en ouppvärmd och oinredd vind så ska ångspärren/ångbromsen placeras på undersidan av vindsbjälklaget. Ska vinden inredas så ska folien placeras på den varma sidan, innanför isoleringen i yttertaket. Vissa hus har ett så kallat hanbjälklag och en liten loftvind.

Varför sätter man Diffusionsspärrar i väggar och bjälklag?

Diffusionsspärren används för att ett tätt hus ska kunna säkerställas, vilket kan leda till problem när det kommer till äldre hus.

Varför inte dubbla tätskikt?

Dubbla tätskikt i en konstruktion anses alltid vara en riskkonstruktion eftersom fukt som på något sätt kommer in mellan tätskikten har svårt att torka. I detta fall är det dock in- tressant att se vad som händer i väggkonstruktionens utsida om plastfolien tas bort.

Hur är en yttervägg konstruerad?

Väggens bärande del består av reglar i massivt trä eller lättreglar, till exempel med liv i konstruktionsboard eller OSB/3. Principiellt är ytterväggen uppbyggd så att vertikallaster tas upp av regelverket. Värmetransporten, U-värdet, i regelväggar i trä är i nyare byggnader mindre än 0,2 W/m2K.

Var ska plastfolien placeras?

Plastfolien måste förbli tät, så du får inte göra hål i den när du till exempel ska sätta upp en hylla eller en lampa på väggen. Därför är det smart att lägga ångspärren en tredjedel in i isoleringen, det vill säga efter de första 200 mm isolering och sedan lägga de sista 100 mm utanpå.

Hur uppstår köldbryggor?

Köldbryggor uppstår där väggen eller bjälklaget inte har lika god isoleringsförmåga som i övriga delar av konstruktionen. Den varma och fuktiga inomhusluften flödar mot de kallare köldbryggorna i ytterväggarna.

Share this post