Blogga

Kan man anvanda farska enbar?

Kan man använda färska enbär?

Enbär har en underbar smak. Enbär Juniperus communis är ett utsökt bär och man kan torka enbär för att äta i mat. Enbär kan användas till god enbärsdricka. Torkade enbär är bra att vid matlagning som krydda.

När ska man plocka enbär?

Enbär skördas ofta på sen höst och vinter, men går att hitta året om. Du kan använda dem till att göra egen enbärsdricka eller till att krydda brännvin och gin. Torkade bär är också goda som smaksättare i sås och grytor.

Vad är enbär bra för?

Enbär är antiseptisk och därför bra vid urinvägsinfektioner, blåskatarr och eksem. Enbär har lång mognadsprocess på flera år och därför kan du hitta bär i både grönt, blått och svart. Ett nyttigt gott bär som använts sedan medeltiden i matlagning och naturlig egenvård.

Är enbär nyttiga?

Alla enbärsmediciner är starkt svettdrivande. Den moderna medicinen tillvaratager enbären för oljans skull, men även numera för deras stora rikedom på C-vitaminer. Enbäret har en mycket omfattande verkan. Det är ett blodrenande ämne, som inverkar nyttigt på hela organismen och upplivar njurarnas verksamhet.

Kan man använda gröna enbär?

Första året är det en blomma, andra året är det ett grönt bär och tredje året får bäret en hinna av harts och blir vackert mörkblått. Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja.

Kan man plocka gröna enbär?

Då smakar det väldigt sött och aromatiskt och är gott som krydda. Men om man ska använda bären till hälsovård ska man ta de gröna bären eftersom de innehåller mest eterisk olja. De går bra att plocka när som helst på året, till och med mitt i vintern.

Hur ser mogna enbär ut?

Enen är nämligen en så kallad tvåbyggare, och det är bara honplantorna som bär på de blåfärgade kottarna. Det tar två till tre år för en befruktad kotte att mogna och få sin mörka, oftast blåaktiga färg.

Hur förvara enbär?

Det vanligaste sättet att använda enbär är i torkad form. Precis innan de läggs i en sås eller kokas till te ska de krossas lätt för att frigöra smaker och aromer. För att de ska hålla sig länge är det viktigt att torka dem väl och sedan förvara dem extremt torrt och gärna mörkt.

Vad göra av enbär?

Enbär har en karaktäristisk smak som gärna leder tankarna till skog och vilt. De passar särskilt bra i mustiga grytor, såser, marinader och till viltkött. Man använder dem också till den tyska surkålen sauerkraut och som brännvinskrydda. Det är till exempel enbär som ger Gin sin speciella smak.

Share this post