Ny

Hur godsla vinranka?

Hur gödsla vinranka?

Gödsling varje år: Gödsla en gång tidigt på våren när det börjar grönska och en gång på försommaren. Använd till VITIS VINIFERA – naturgödsel eller specialgödsel med NPK, till VITIS LABRUSCA/staketdruvor – rhododendrongödsel.

Hur gallrar man vinrankan?

Gallra blomklasarna och korta in sidoskotten så att endast ett blad återstår utanför fruktklasen. Detta drar saven till frukterna. Har du vinrankan även till prydnad kan du lämna några skott utan blomklasar, men korta även in dessa en bit. Fortsätt att klippa tillbaka sidoskott under sommaren.

När börjar vinrankan knoppa?

Knopparna på rankan utvecklas. På vinterhalvåret beskärs vinrankan och när temperaturen når ca 10 grader börjar rankans kvarstående knoppar att utvecklas. I Europa kan detta ske så tidigt som i mars och på södra halvklotet sker det runt september månad.

Hur Ansar man vindruvor?

Etablerade vindruvor Sen tittar jag på sidoskotten. Dessa beskär jag genom att klippa av grenarna en till två knoppar ut från huvudstammen. Jag klipper av precis ovanför hela knoppen. Det är utifrån sidoskotten som det nu kommer att växa ut nya grenar som ger druvor.

När och hur klipper man vinrankan?

När ska vinrankor beskäras? Det är viktigt att du beskär vinrankan innan saven stiger, annars skadas plantan och börjar blöda. Saven kan börja stiga redan så tidigt som i början av mars, så se till att beskära vinrankan innan dess. Det är bäst att beskära den innan vintern kommer, men beskär aldrig när det är frost.

Gödsla på våren med kogödsel. Till staketdruvor kan även rhododendrongödsel användas. Vinrankan är en klängväxt som kan växa bortåt 3 m per säsong. Därför är beskärningen viktig.

Hur man beskär en vinranka?

Principen för beskärning är den samma vilken form man än önskar. På sommaren beskär man de nya årsskotten två-tre blad ovanför blomklasen. Det kallas pincering och görs för att skottet inte ska växa vidare och stjäla energi från druvklasen, men också för att ljus och luft ska nå in i rankan.

Share this post