Frågor

Nar skorda Gulbeta?

När skörda Gulbeta?

Sår rödbetorna gör Ulf efter det ordinarie jordbruket. Gulbetor och polkafärgade är andra betsorter som odlas efter samma princip, och sorterna baseras på säsong. Skörden sker i mitten av september.

Hur smakar Gulbeta?

Smaken är mild och söt. Gulbetor kan kokas och serveras med smör eller vinägrett. Efter kokningen finns fortfarande den fina gula färgen kvar. Man kan även göra puré, ungsbaka eller använda den råriven eller finstrimlad i sallader.

När ska man så rödbetor?

Sådden görs när jorden torkat upp och går att bearbeta på våren. Jordtemperaturen bör ha hunnit upp till ca 8⁰C. Om det är varmt ute gynnas grobarheten av att man låter fröna ligga i ett glas med vatten några timmar innan sådden.

När kan man skörda rödbetor?

”Vanliga” rödbetor ligger kvar och mognar i jorden och skördas när blasten vissnat, i Sverige från aug och fram till okt/nov. Därefter lagras rödbetorna för att säljas under hela vintern.

Hur ser Gulbetor ut?

Gulbeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris i familj mållväxter. Den ser ut som rödbeta, men är brunorange på utsidan och guldgul på insidan. Det är en gammal kulturväxt som åter blivit populär. Guldbetan smak är mild, lite söt och liknar rödbetans, fast många anser den godare.

När så betor?

Såtid: Maj-juni, sår man för tidigt och våren är kall riskerar betan att gå i blom, stocklöpa. Fröet gror vid lägst 8 grader och gror efter 8-12 dagar. Rödbetor för lagring kan sås vid midsommartid. Radavstånd: 30-40 cm, lämplig för bredsådd.

Kan man så rödbetor i juli?

JULI: Det går fortfarande utmärkt att så om en stor del av vårsådden. Rädisor givetvis. Men också ärter, sallater, roquette, spenat, mållor, rödbetor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi, tidiga morötter etc. Nu i mitten av juli är det också rätt tid att så de flesta av grönsakerna från Asien.

Share this post