Allmänning

Vad ar det for skillnad pa vit och gron sparris?

Vad är det för skillnad på vit och grön sparris?

Grönsparris ska sjuda i 5-6 minuter. Sparrisen är av naturen grön, men blir ljus omde får växa upp täckta av jord. Det är uppkupningen av jord över plantorna som gör skillnaden mellan grön och vit sparris. Samma sorter som man på kontinenten odlar som vita, odlar vi i Sverige oftast som gröna.

Hur växer vit sparris?

Vit sparris skördas från samma sorter som ger grön eller lila sparris. Enda skillnaden är att stänglarna skördas under jord, precis då knopparna bryter genom jorden. Det är alltså blekta sparrisknoppar från vanliga sparrissorter. När de växer upp ovan jord och nås av solljus blir de gröna.

Vad kostar vit sparris?

29,95 kr. Produktinformation: Obs! Säljs styckvis Sparris finns i flera olika sorter.

Hur smakar vit sparris?

Då den gröna är redo att tillagas direkt bör den vita nämligen alltid skalas innan tillagning. Och då den vita sparrisen är något besk i smaken bjuder den gröna istället på en lätt sötma.

När är vit sparris i säsong?

Vid odling av vit sparris kupar man jord över plantorna så att skotten utvecklas i mörker under jordytan. Olika sorter av sparris förekommer i odling men avviker marginellt från varandra. Svensk säsong: Maj-juni.

Hur växer vit och grön sparris?

Den vita sparrisen växer under jord och skördas då toppskottet bryter fram ur jorden, medan den gröna sparrisen växer som en reslig stjälk ovan jord. Den skördas istället när den uppnått lagom längd. Utseende och växtförhållanden är emellertid inte det enda som skiljer de två släktingarna åt.

Var växer Vildsparris?

Sparrisen är en liljeväxt som växer vild längs kusterna i Europa, i Sverige växer den vild bl. a. på Gotland. Sparrisen är flerårig med en starkt förgrenad rotstock.

Vad kostar färsk sparris?

Coop. 200 GRM. Jfr-pris 159.75 kr/kg.

Var kan jag köpa färsk vit sparris?

Sparris Vit Klass 1 500g | Willys.

Share this post